hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyárvégi olasz gasztrokalandok
Pizza, pasta = Italia?

2018. 10. 05.
Az olasz gasztronómiáról legtöbbünknek kapásból a pizza jut eszébe; igazi nemzeti étel a zöld-fehér-piros színű feltétekkel! A második gondolatunk pedig, hogy az olaszok „kenyere” a tészta, a napi menüből biztos nem hiányozhat a jó öreg bolognai vagy milánói spagetti.

Nos, hogy ennyiben ne merüljön ki az olasz konyháról való ismeretünk, ássunk kicsit mélyebbre, és ismerkedjünk meg néhány kevésbé ismert ételkülönlegességgel, melyek némi gyakorlattal otthon is könnyen elkészíthetők.

Jellegzetes péksütemény a cornetto, legközelebbi „rokona” a francia croissant. Kávézók, reggeliző bárok elmaradhatatlan terméke ez a kívül ropogós, belül puha tésztájú finomság, melyet lekváros, mogyorókrémes vagy vaníliás töltelékkel kínálnak; klasszikus reggeli narancsdzsússzal és cappuccinóval. A kakaós, vaníliás vagy töltött keksz is gyakori reggeli az ottani háztartásokban. A roppanós, szárazabb kekszeket tejbe mártogatva puhítják. Magyar boltokban is kapható olasz kekszek például a Pan di Stelle, az Abbracci vagy a Cuor di Mela. A Nutella mint olasz találmány számos desszertben köszön vissza töltelékként vagy ízesítőként, gondoljunk csak a hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő Nutella B-ready falatkákra.

Az olasz konyhára általában jellemző az egyszerűség. Kipróbált, bevált alapanyagokkal dolgoznak, nem használnak sok nyersanyagot vagy fűszert egy-egy fogáshoz; de ami az asztalra kerül, az lehetőleg legyen friss, minőségi, helyi. Sok zöldség köszön vissza különböző formában egy-egy étkezésnél: a paradicsom például frissen felszelve, olívaolajjal leöntve remek saláta-hozzávaló, de már az előételeknél is találkozhatunk töltött sült paradicsommal, vagy az első fogásnál paradicsommártással. Hasonlóan kedvelt az olívabogyó is a menüsorban, melyet rántva, salátaként vagy húsfeltétként egyaránt fogyasztanak. Nem felejtkezhetünk el a parmezán sajtról sem, amely a tésztaételek elengedhetetlen tartozéka, szalámival vagy zöldséggel kombinálva pedig előételként is kitűnő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!