hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vezetési válság az egészségügyben
Egy gyors távozás háttere

2018. 11. 04.
Feszült légkörben távozik az egészségügyi állam­titkárság éléről Nagy Anikó. A váratlan döntés által felvetett legfontosabb kérdés azonban nem személyes jellegű, hanem az, van-e valódi kormányzati szándék az egészségügy rendbetételére.

„Beadtam lemondásomat a miniszterelnök úrnak és a köztársasági elnök úrnak, október 12-ei határidővel” – közölte kedden Nagy Anikó egészségügyi államtitkár, aki négy hónap után távozik pozíciójából. Indoklásként annyit tett hozzá, hogy a továbbiakban gyermekgyógyászként szeretne dolgozni, és főigazgatóként visszatérne a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetbe.

Az a tény, hogy az államtitkár nem a közvetlen felettesének, Kásler Miklós emberi erőforrás miniszternek (EMMI) adta be a felmondását, önmagában sokat sejtető volt. A Népszava már a lemondás előtt azt írta, annyira megromlott a viszony Kásler és Nagy között, hogy az utóbbi hetekben nem is beszéltek egymással. Ami azért is meglepő, mert Nagyot Kásler hívta a minisztériumba dolgozni.

Hivatalos indoklást – a fentieken túl – nem adtak a felek a távozásra, egészségügyi forrásokból azonban kirajzolódott több magyarázat is: az egyik szerint az államtitkárt zavarta, hogy Kásler folyamatosan átnyúl a feje fölött. Egy másik verzió úgy szól, hogy Kásler akarta felmenteni Nagyot, mert elégedetlen volt a munkájával, ám a miniszterelnök ezt nem támogatta, illetve csak úgy, ha az államtitkár maga adja be a felmondását. Ami ugyanakkor nem jelenti azt, hogy Orbán Viktor Kásler mellé állt volna a szakmai vitában, sőt. Az atv.hu azt írta, hogy a kötcsei pikniken Orbán mind Káslert, mind Nagyot bírálta, annyiban legalábbis, hogy kritika tárgyává tette az egészségügyet, mint ahol nem történik semmi. Nagy lemondása után az a kérdés is felmerült, mennyire biztos Kásler széke?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!