hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sekélyes Trump-fóbia rontja el a Csuklyások nagyszerű sztoriját
Egy elszalasztott lehetőség

2018. 11. 04.
Az önmagáért beszélő, lebilincselő történet, az abszurd humor és a nagyszerű színészi játékok az ideológiai filmgyártás egyik oszlopos alkotásává tehették volna a BlacKkKlansman (Csuklyások) című filmet. Kár, hogy belefullad az aktuálpolitikába…

Az afroamerikaiak elnyomásáról szóló alkotásokból, úgy tűnik, nem tud eleget készíteni a hollywoodi cellulloidgyár. Rabszolgaságból szegregációba, csöbörből vödörbe – jól ismerjük a fekete társadalom polgári és politikai jogokért folytatott elkeseredett küzdelmét. A terhelt amerikai lelkiismeret nem is engedné nekünk elfeledni, és jól van ez így: a múlt szörnyűségeit sosem feledhetjük! Némi fenntartással, de a hihetetlen alapkoncepció miatt izgatottan ültünk be a Csuklyásokra.

Bíztunk abban, hogy az igaz történeten alapuló, mégis fantáziába illő sztori újabb betekintést ad az amerikai feketék küzdelmeibe. Az alkotók névsora alapot ad a bizakodásra: a Malcolm X-et és a Szemet szemért filmeket jegyző, szókimondásáról híres Spike Lee rendezte, a producerek között pedig a tavaly Oscart nyert (Tűnj el) Jordan Peele is feltűnik. A forgatókönyvet Ron Stallworth (a főszereplő) saját memoárjából gyúrták.

Különösen a film első felében működik jól a gépezet. A dráma és a szórakoztatás jogos és kívánatos egyvelegét kapjuk: nevetünk és borzadunk. Kiindulási pontunk Colorado Springs, ahol a főszereplőt, Stallworth-t (John David Washington) éppen a város első fekete rendőrtisztjének nevezik ki. A feketék elleni rasszizmus napi szinten nyilvánul meg a hatóságnál is. Javában dúl a fekete polgárjogi küzdelem, aminek helyi rendezvényén a „black power” apostola, Kwame Ture tart harcias beszédet a fekete öntudatról és a megbecsülésért folytatott küzdelemről. Hősünk és az eseményt szervező helyi fekete diáklány között hamar viszony alakul ki, ami persze további drámáknak ad alapot – a lány elől titkolnia kell rendőri hivatását, hisz az aktivista egyik fő ellenségnek a „négerverő disznókat” tartja.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!