hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csak papíron függetlenek
Nyugat-Afrika szabadulna a francia szorításból

2018. 10. 04.
Az Afrikából Európába irányuló tömeges migráció fő kibocsátó országai a nyugat-afrikai államok, amelyek korábban francia gyarmatok voltak. Az elvándorlás fő oka az elképesztő szegénység és elmaradottság, ami annak is köszönhető, hogy a nyugati jólét egyik alapját épp a volt gyarmatok máig tartó kizsákmányolása jelenti.

„Afrika nyugati részén, a volt francia gyarmatokon a legzavarosabb jelenleg a helyzet, ezek az országok mintha nem tudnának kikecmeregni a szegénységből, míg a szomszédos országok fejlődésnek indultak” – innen indul a helyzetelemzés afrikai értelmiségiekkel, akiket ez a helyzet különösen érzékenyen érint, hiszen a hazájukról, Burkina Fasóról is szó van.

A hatvanas évek elhozták az afrikai gyarmatvilág országainak függetlenségét, papíron legalábbis – állítják. A volt francia gyarmatokon, Burkina Fasóban, Maliban, Elefántcsontparton, Csádban, Közép-Afrikában, Nigerben a valóságban továbbra is Franciaországból mozgatják a szálakat, mind politikai, mind gazdasági téren, és ezek azok az országok, ahol a legtöbb problémát látjuk.

A valóban függetlenné váló országok láthatóan fejlődnek, mint például a szomszédos Ghána vagy Ruanda. Úgy tűnik, hogy a franciák ellenben nehezen mondanának le arról, hogy hasznot húzzanak volt gyarmataikból. Burkina Fasóban elvileg szabad elnökválasztás van, de azok a vezetők, akik nem fogadják el a francia fennhatóságot, hamar megbuknak, vagy előbb-utóbb elteszik őket láb alól, s a helyükre rendre franciabarát elnök kerül – derül ki a beszélgetésből. A mostani elnök – átlátva a helyzetet – apró lépésenként igyekszik csak kihátrálni Franciaország szorításából.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!