hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fogmosás vagy fogvesztés?
Ne hagyja ott a fogát!

2018. 11. 04.
A legtöbb fogászati problémát a nem megfelelő szájhigiénia okozza. Pedig sokkal egyszerűbb esténként elővenni a fogkefét, mint a fogorvosi székből farkasszemet nézni egy hosszú tűvel, vagy a fúró kellemetlen hangját hallgatni.

A jó fogkrém és fogkefe, a fogselyem és a szájvizek ma már a száj- és fogápolás elengedhetetlen kellékeinek számítanak. Bár a reggeli és az esti fogmosásra sokan – akár fáradtság, akár időhiány miatt – felesleges nyűgként tekintenek, mégis sokkal kellemesebb és hasznosabb időtöltés, mint a fogorvosi váróban cidrizni. Ráadásul jóval olcsóbb is.

A megfelelő szájhigiénia nagy előnye, hogy megakadályozhatja a szájüregben a baktériumok elszaporodását, amelyek nemcsak kellemetlen leheletet okoznak, de fog­ágybetegséghez, fogínysorvadáshoz és akár fogvesztéshez is vezethetnek.

A fogmosás elhanyagolásának egyik következménye lehet a fokozott fogkőképződés vagy a fog­ínyvérzés. Márpedig a baktériumok megtelepedését az eltávolítatlan fogkő és lepedék segíti elő. Mivel éjszaka, alvás közben csökken a nyáltermelés, s ezáltal a nyál tisztító, védő hatása is, az esti fogmosást ne hagyjuk ki! Ellenkező esetben reggel még vastagabb lepedékkel, benne pedig még több baktériummal a szánkban ébredhetünk. Ilyenkor a reggeli fogmosással még megmenthetjük a helyzetet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!