hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Terrorista képzés a rácsok mögött
A radikalizálódás melegágyai az európai börtönök

2018. 10. 04.
A következő években százával szabadulnak iszlamista terroristák európai börtönökből. Sokan közülük ma már veszedelmesebbek, mint amikor bekerültek a büntetés-végrehajtási intézetekbe. Mások pedig éppen ott radikalizálódtak.

 

Amikor 17 évvel ezelőtt szinte az egész világ szeme láttára vezettek bele iszlamista terroristák utasszállító repülőgépeket a New York-i ikertornyokba és a Pentagonba, sokan azt gondolták, hogy nincs ennél lejjebb. 2014 nyarán azonban egy addig kevéssé ismert szunnita muszlim lázadó szervezet, amely magát Iraki és Szíriai Iszlám Államnak (a későbbi ISIS vagy DAES) nevezte, három hét alatt elfoglalta Irak északi részét, és vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi kikiáltotta a kalifátust. A terrorcsoport régen nem látott vérengzéseket hajtott végre, ereje teljében ráadásul nagyobb területet tartott ellenőrzése alatt, mint Nagy-Britannia. Saját törvényeket vezetett be, bíróságokat állított fel, és adókat szedett, mint egy igazi állam. A világ megdöbbenéssel kutatta a DAES felemelkedésének és sikerének a titkát.

A titok nyitját egy dél-iraki fogolytáborban találták meg, amit az Egyesült Államok tartott fenn a közel-keleti ország 2003-as inváziója után.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!