hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Műkönnyel a száraz szem ellen
Kapcsoljuk be a párologtatót is!

2018. 11. 04.
Nyáron a légkondicionáló berendezések vagy a huzat, télen pedig a fűtés beindítása okozhat szemproblémákat. Különösen igaz ez azokra, akik naphosszat a monitor előtt ülnek, nekik fokozottan ügyelniük kell arra, hogy szemük ne száradjon ki.

A számítógépes irodai munka végzése során gyakran alig pislogunk, aminek következtében szemünk könnyebben kiszáradhat, ami kipirosodással, égő, szúró érzéssel járhat. Ilyenkor lehetnek segítségünkre a különféle műkönnykészítmények, amelyek nagy része ma már biztonsággal használható. A gyártók egyre nagyobb gondot fordítanak arra, hogy a készítmények összetétele a természetes könnyfolyadékéhoz hasonló legyen.

Mivel úgynevezett gyógyszeres hatóanyagot nem tartalmaznak, igény szerint akkor cseppenthetünk belőlük, amikor szükséges, és annyit, amennyi a panaszokat enyhíti. Túladagolni ugyan nem lehet ezeket a készítményeket, fontos azonban néhány dologra odafigyelni. Például arra, hogy a cseppentés higiénikus módon történjen, hogy ne kerülhessenek kórokozók a szembe. Fontos ellenőrizni a készítmények lejárati dátumát vagy felhasználhatóságának idejét, amit gyakran a doboz felbontásától kell számítani. Érdemes azt is megtudakolni, hogy a műkönny tartalmaz-e tartósítószert, mert bár akkor tovább használhatjuk, számolnunk kell esetleges kedvezőtlen élettani hatásokkal is, különösen akkor, ha többször is cseppenteni kell.

Körültekintően válasszanak szemcseppet azok, akik kontaktlencsét használnak, ők jobb, ha kerülik a lipid- vagy konzerválószer-tartalmú készítményeket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!