hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kefírrel az egészségért
Népszerű a kaukázusi ital

2018. 11. 04.
A joghurt mára vitathatatlanul az egészséges étrend szerves részévé vált. Érdemes megismerkedni különféle változataival vagy közeli „rokonaival”, mint például a kefír.

A joghurt fontos fehérje- és kalciumforrás a szervezetünk számára, de különböző mértékben tartalmaz B6- és B12-vitamint, ribo­flavint, káliumot és magnéziumot is. Manapság sok szó esik probiotikum-tartalmáról is: az ilyen hasznos baktériumok akár javíthatják immunrendszerünk működését, könnyíthetnek az irritábilis bélszindróma tünetein, és segíthetik az emésztést. A kutatók szerint jótékony hatással lehetnek a hasznos bélbaktériumok „munkájára” is, illetve szaporíthatják ezek számát.

A joghurt gyártása során a friss te­jet vagy tejszínt először pasztőrözik, majd különféle élő baktériumkultúrával megerjesztik. A folyadékot egy adott hőmérsékleten tartva elősegítik a baktériumok szaporodását. Ezek az apró lények fermentálják a laktózt, a tejben található természetes cukrot, amiből a joghurt jellegzetes ízét adó tejsav lesz. Ne feledjük azonban: ha a joghurt utóhőkezelt, akkor valószínűleg már nem tartalmaz élő baktériumokat. Ehhez mindig ellenőrizni kell a terméken szereplő címkét.

A joghurt egyik „rokona”, a Kaukázus északi részéből származó, savanykás ízű kefír, amely mára már szintén az egészséges étrend egyik alapkövének számít. Tejsavbaktériumokat és élesztőgombákat egyaránt tartalmaz. A kefírgomba tulajdonképpen e kettő keveréke, amely a tejcukrot (laktózt) tejsavvá, széndioxiddá és alkohollá alakítja. Így alakul ki a kefír jellegzetes kesernyés-savanykás íze, és enyhe pezsgése.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!