hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 08. 29. (VII/35) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bakuban stabil a diktatúra

Ami a hatalom csúcsán való tartózkodást illeti, a volt Szovjetunió területén ő az első: Gejdar Alijev több mint harminc éve vezeti Azerbajdzsánt, a peresztrojka után függetlenné vált kaukázusi köztársaságot. A volt KGB-generálisnak azonban ez sem elég. Hatalmát örökölhetővé kívánja tenni, és ezt bizonyára véghez is viszi. Három héttel ezelőtt az ő ajánlására miniszterelnökké választották fiát, Ilham Alijevet. Persze még jóval ezelőtt olyan alkotmánymódosításokat kellett keresztülvinnie, amelyek kimondják, hogy az elnök halála vagy alkalmatlanná válása esetén tisztsége az ország második emberére – a miniszterelnökre – száll. Alijev karrierje fényesen bizonyítja, hogy egy politikus bármilyen rezsimet képes túlélni, ha kellőképpen ügyes, ravasz és elvtelen. Úgy tűnik, az azeri politikus néhány dolgot "otthonról hozott".

Tragikus káosz a NASA-nál

A Columbia űrrepülő február elsején bekövetkezett tragédiájának valódi okozója a NASA szervezetlensége volt – állítja a katasztrófa körülményeit vizsgáló független bizottság jelentése.

A kínai nagy falat

"Nyilvánvalóan különbözik a két ország társadalmi berendezkedése. Magyarország kész megosztani a társadalmi átalakítás során szerzett azon tapasztalatait, amelyeket a kínai fél kész, illetve képes átvenni" – mondta Szentiványi Gábor helyettes külügyi államtitkár lapunk kérdésére, vajon Medgyessy Péter miniszterelnök kínai tárgyalásai során felveti-e az emberi jogokat és a vallásszabadságot érintő problémákat.

Belföld

Első figyelmeztetés

Fordulatot hozott a pártpreferenciákban az augusztus: kiélezett küzdelemben előnyre tett szert a Fidesz az MSZP-vel szemben – legalábbis a Magyar Gallup Intézet és a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet adatai szerint. A Fidesz első helyre kerülése azonban nem híveinek gyarapodásából, hanem az MSZP-tábor csökkenéséből következett. A Szonda Ipsos némi MSZP-előnyt mért a biztos szavazók körében, a trend azonban itt is hasonló: sokan elbizonytalanodtak a vezető kormánypárt eddigi támogatói közül.

A mi drága köztisztviselőink

Mintegy 30 ezer fővel bővült az elmúlt egy évben a költségvetési szektorban dolgozók száma hazánkban. A növekvő tendencia az unió tagországai közül többre is jellemző, ugyanakkor – legalábbis egy OECD-tanulmány szerint – a kontinensen a magyarországi az egyik legméretesebb állami szféra. Tény: a közszférában dolgozók bére a 2003-as évben járulékokkal együtt 2200 milliárd forintra rúg. A téma azért is érdekes, hiszen a jelenlegi kormány elviekben az olcsó állam híve. 

Fasisztoid fideszes kirohanás

Szélsőséges kirohanást intézett a Hit Gyülekezete ellen a Fidesz egri szervezetének elnöke a napokban. Révész Tamás úgy fogalmazott: elhibázott koncepció a városvezetés részéről, hogy egy "szekta" együtt éljen a várossal.

Mindenki mindent megbánt

Felháborodott pedagógusok és szülők keresték meg lapunkat a Bács-Kiskun megyei Pedagógiai Intézet napokban megjelent programajánlója kapcsán. Az állami támogatásból megvalósuló előadások egyike "Az új vallások, szekták hatása az iskolai nevelésre" címet viseli. A téma előadója pontokba szedi mondandóját: A szekták kérdése Magyarországon; A vallás, a hit, a szekta és a terror kapcsolatáról; A fiatalságot nagyobb mértékben veszélyeztető szekták; A szekták destruktív hatása az iskolai nevelésben. A szerző név szerint említi a Hit Gyülekezetét is. A pedagógusoktól és szülőktől kapott tájékoztatás után lapunk felkereste az előadás szerzőjét, valamint a Pedagógiai Intézet igazgatóját, akik mindketten önkritikát gyakoroltak, és visszavonták a nevezett előadást. 

Police Academy Taszáron?

Az Egyesült Államok rövidesen huszonnyolcezer irakit küld Taszárra rendőri kiképzésre – derült ki vasárnap a The New York Times cím? lap beszámolójából. A lap szerint az iraki belügyminisztérium vezetésével megbízott Bernard B. Kerik közölte, hogy amerikai hivatalos körök már megkapták a magyar kormány jóváhagyását egy nagy befogadóképesség? rendőrakadémia felállítására a volt szovjet katonai támaszponton. A magyar külügyminisztérium ugyanakkor azt állítja, Magyarországra nem érkezett hivatalos kérés az ügyben. Simicskó István, a Fidesz biztonságpolitikai szakértője úgy véli, Magyarország súlyos biztonságpolitikai kockázatot vállal magára az iraki rendőrök esetleges kiképzésével. 

Hit és értékek

Az exodus csodái

Colin J. Humphreys cambridge-i fizikust, a Királyi Mérnöki Akadémia tagját a tudományos világ eddig a számítógépek mikrocsipjeinek szakértőjeként tartotta számon. Most megjelent The Miracles of Exodus cím? könyvében saját állítása szerint húsz éves bibliakutatásának eredményeit tette közzé. A kötet megjelenése után nem sokkal máris a bestsellerlistákra került. 

HÁTTÉR

Határesetek

Már évek óta téma a magyar belpolitikai életben a kettős állampolgárság ügye, hiszen 1998-ban a választások előtt a Fidesz – bizonyítandó nemzeti érzületét – már "pedzegette" ezt a kérdést. Aztán menet közben, talán az uniós fejcsóválások miatt kedvezménytörvényre "szelídült" a terv. De az eredeti elképzelést és az eredeti célt – tájékoztatták lapunkat diplomáciai körökből – jól mutatta, hogy a határon túli magyarok által igényelhető magyarigazolvány kísértetiesen hasonlít egy útlevélre. A kedvezménytörvény által bevezetésre került magyarigazolvány elsősorban szimbolikus jelentőség? – hiszen a határon túl élő magyarok az anyaországtól kaptak papirost arról, hogy "igazi magyarok" –, gyakorlati haszna csak annyi, hogy például az igazolvány tulajdonosa Magyarországon ingyen mehet könyvtárba, illetve némi utazási kedvezményre jogosult.

Tollból kard

Talán megbocsátható, ha nem kívánok az objektivitás látszatával írni valamiről, aminek nem csupán szemlélője és szemlézője, hanem épp másfél évtizede szereplője is vagyok. Voltam statiszta és karakter, néha azt hittem, főszerepet osztottak nekem, de tény, ami tény, féltucat napilapban, nagyjából hasonló számú hetilapban és megszámolhatatlan folyóiratban bölcselkedtem a közélet állapotáról, melyért ezennel szeretném kifejezni hálámat a közélet szereplőinek, akik áldatlan munkájukkal a téma végtelen arzenálját bocsátották rendelkezésemre. Olyan ez a pálya, mint amikor valaki úgy száll fel a villamosra lopni, hogy mindenkinek nyitva a retikülje. Behunyt szemmel, csak úgy turkálva, a levegőben is találni valamit.

Szondák a Marson

Már csak 56 millió kilométer Közel hatvanezer évvel ezelőtt – i. e. 57 617. szeptember 12-én – fordult elő utoljára, hogy a Föld és a Mars olyan közel került egymáshoz, mint idén augusztus 27-én, amikor a Mars 55,76 millió kilométerre volt a Földtől. A Mars közelségét az amerikai és az európai űrügynökségek, a NASA és az ESA is kihasználta: ezen a nyáron összesen négy űrszonda indult el a vörös bolygó kutatására. Alighogy az űrszondák útra keltek, újabb grandiózus tervek láttak napvilágot: Oroszország a következő évtized végén űrhajósokat küldene a vörös bolygóra, ezt követően pedig atomerőművet építenének a Marson, amely az ott létrehozott kutatóbázis energiaellátását biztosítaná.

Lesz jövőre adócsökkentés

Fél siker, legalábbis a sikerhez vezető út első kövei – így deklarálhatná az SZDSZ-tábor a hét elején született megállapodás hozadékát. A koalíciós feszültséget okozó adócsökkentési polémia átmenetileg nyugvópontra jutott, amikor a kormányfő a sajtó nyilvánossága előtt kijelentette, lesz jövőre adócsökkentés. Egy háromtagú szakértői csoport szeptember 3-ig tanakodhat azon, milyen módon érhető el a kitűzött adócsökkentés.

Megint lenyúlnák a kisbefektetőket

Nem kizárt, hogy újabb pénzügyi botrány van kilátásban az egyik kormányzati szervnél. "A kormányzat a Prudent Invest Rt. eladása címén valójában nem az alapkezelőt, hanem egyértelműen az alap kifosztásának lehetőségét kívánja megteremteni. A kisbefektetők szerint egy »politikai haver« szemet vetett az alapra, ami súlyosan sérti a kisbefektetők érdekeit" – mondta a Heteknek Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) elnöke.

Extra számítógép-akció a Sulinet Expressztől

Jelentős kedvezménnyel vagy akár ingyen juthatnak számítástechnikai eszközökhöz az igényjogosultak a kormány Sulinet Expressz adókedvezményes programja révén. A program segítségével az adókedvezményre jogosultak köre a több mint 1500 hivatalos Sulinet Expressz értékesítőhelyen vásárolhat, bérelhet vagy lízingelhet személyi számítógépeket, alkatrészeket és egyéb számítástechnikai eszközöket.

Sobig.F, az eddigi leggonoszabb féreg

A 2000. évre történő átállás Y2K problémája eltörpült a mellett a káosz mellett, amit az úgynevezett féregvírus megjelenése okozott a világ számítógépeinek zömében az elmúlt két hétben. Az FBI és az amerikai komputer rendőrség 20 internetszervert blokkolt le, ezzel akadályozva meg, hogy az úgynevezett Sobig.F féregvírus nagyobb kárt okozzon. Nem kizárt, hogy a vírusok terjedése mögött egy elektronikus maffia áll, akik gazdasági érdekeik szerint manipulálják a világ üzleti élete által ma már kikerülhetetlenül használt világhálót. A célpontok minden esetben a Microsoft által készített programok, a Windows operációs rendszer és az Outlook levelező program voltak.

Megmozdult az ingatlanpiac

A legfrissebb felmérés szerint elmozdult a holtpontról a fővárosi ingatlanpiac. A GKI Rt. és a Wallis Ingatlan Rt. közös mérése alapján az ingatlanindex mérsékelten javult a második negyedévben, a lakás, az iroda és az üzlethelyiség szegmensben kedvezőbbé vált a piaci szereplők jövőbeni várakozása. 

Alkotmányos hangsúlyváltások

A magyar politikai közélet egyik kedvelt témája a pártrendszer átalakulásának elemzése, az úgynevezett kvázi-kétpártrendszer kialakulásának – hol halkabb, hol erőteljesebb – bírálata. Sokak véleménye az (nemrégiben Hack Péter fejtette ki a Népszabadságban), hogy a hovatovább kialakult kétpártrendszer torz, nem fejezi ki a magyar társadalom sokszínűségét, mindamellett, hogy nem is illik az európai trendekhez. Bár a pártrendszer átalakulásának (vagy ahogyan mi, politológusok szeretjük mondani: koncentrálódásának) kérdése fontos, és a magyar demokrácia jelenét és jövőjét alapvetően meghatározó ügy, mégis úgy gondolom, hogy talán túlságosan is sokat foglalkozunk ezzel a témával, s mintha kevesebb energia maradna egyéb, az alkotmányos berendezkedés értékelése szempontjából nem kevésbé lényeges témákra. Másképpen ezt úgy is megfogalmazhatnám: a pártrendszer átalakulása, a két nagy párt hovatovább "korlátlan egyeduralma", vetélytárs-nélkülisége talán maga is része egy nagyobb átalakulási folyamatnak. Nevezzük ezt az átalakulási folyamatot alkotmányos átalakulásnak, a rendszerváltáskor hosszú távra stabilnak hitt alkotmányos keretek módosulásának. A téma felvetésének egyébként nem csekély aktualitást ad az elmúlt hetek botrányperiódusa, illetve a botrány kapcsán a különféle közjogi méltóságok (főként a miniszterelnök és a köztársasági elnök) szerepvállalása, valamint az új alkotmány létrehozásának hipotetikus felvetése bizonyos politikusok részéről.

KÁVÉSZÜNET

Aszfaltra írt történelem

Baumgartner Zsolt és Fernando Alonso vasárnap történelmet írt a 18. Magyar Forma–1-es Nagydíjon, az átalakított Hungaroringen. Baumgartner Zsolt a Forma–1 legújabb időszakát tekintve az első magyar pilóta, aki részt vehetett Forma–1-es futamon. 

Pete Sampras ünnepélyes búcsúja

Már javában zajlik az év utolsó Grand Slam-tornája, de még a rajt előtt kiderült, hogy az idei évben új főszereplői lesznek az amerikai nyílt teniszbajnokságnak. Nincsenek az indulók között ugyanis az elmúlt évek női döntőire "bérletet váltó" Williams nővérek – sérülés miatt, és csak rövid ideig tette tiszteletét a férfi címvédő Pete Sampras is a centerpályán.

Világligagyőztes a magyar válogatott

A magyar vízilabda-válogatott rövid időn belül bizonyította, hogy a barcelonai vb-ről elhozott arany nem csak hirtelen fellángolás eredménye volt. A múlt héten New Yorkban megrendezett világligán Kemény Dénes csapata ismét diadalmaskodott. A döntőben Magyarország válogatottja a vb-hez hasonlóan az olaszokkal küzdött meg az aranyéremért.

DUMA PLÁZA

Nem értettem, miből csinálnak pénzt a bankok. Aztán egyszer hitelt vettem fel, és megértettem a titkot. (Ed Howe, újságíró)

Jogokat a balkezeseknek

A "Déli mancsok" nevezetű, balkezeseket tömörítő szervezet idén is megrendezi a balkezesek napját. A szervezet fő célja, hogy a jobbkezes világ figyelmét felhívja a balkezeseket érő hátrányos megkülönböztetésre, amely ha nem is közvetlenül, de a szó-beszéd, illetve a berendezések szinte kizárólag jobbkezes emberek részére való tervezése útján megvalósul. "Rengetegen telefonálnak naponta azzal kapcsolatban, milyen nehéz munkahelyeiken bármit is használniuk"- mondta a "balosok" mintegy harmincezer tagot számláló klubjának szóvivője.

Csigafutam

A dél-spanyolországi Tricio falu lakói szokásukhoz híven az idén is megrendezték a csigák gyorsasági versenyét. A küzdelemben harminchét nehézkesen mozgó, nyálkás állat mérkőzött meg egymással. A falu lakói egy nyári ünnepség keretében minden évben megrendezik a ralit.

A szabadság fantomja

Újabb krokodil okozott megdöbbenést, ezúttal Prágában. Egy házi kedvencként tartott merész állat ugyanis levetette magát egy második emeleti lakás erkélyéről, és felügyelet nélkül sétára indult a cseh fővárosban.

Egészséges magvak

Az Egyesült Államokban az elhízástól rettegők már évek óta nagy elővigyázatossággal kerülik a különböző magvak fogyasztását. Elképzelhető azonban, hogy ezzel nem tettek jót maguknak.

Macskanyelv

A Takara japán játékgyártó cég novemberben mutatja be legújabb találmányát: a Macskanyelvet. Csak semmi pánik! Nem a mi hőn szeretett édességünk lekoppintásáról van szó, "csupán" egy, a nyávogó kedvenceink miákolását lefordítani képes szerkezetről. Egy mikrofon segítségével az "állati-érzés-analizáló rendszer" a digitálisan kódolt nyávogást egy a legjellemzőbb állati érzelmeket tartalmazó adatbázissal összehasonlítva osztályozza, az LCD kijelzőn pedig pillanatokon belül olvasható is az emberi értelem számára felfogható jelentés.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!