hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fasisztoid fideszes kirohanás
Szalonképtelen, vérlázító

2003. 09. 01.
Szélsőséges kirohanást intézett a Hit Gyülekezete ellen a Fidesz egri szervezetének elnöke a napokban. Révész Tamás úgy fogalmazott: elhibázott koncepció a városvezetés részéről, hogy egy "szekta" együtt éljen a várossal.

Az eset előzményeként az szolgált, hogy a Hit Gyülekezete egri csoportja azzal kereste meg a városvezetést, hogy bérbe venné a jelenleg galériaként használt Trinitárius műemlék templomot. Az egyház képviselői, miután megtekintették az épületet, elálltak szándékuktól. 

A Fidesz egri szervezetének a Trinitárius templom előtt tartott sajtótájékoztatóján Révész Tamás elnök elmondta: elhibázott koncepció a városvezetés részéről, hogy egy "szekta" együtt éljen a várossal. A politikus szerint a tervezett bérbeadás sérti az egri polgárok érzéseit, s nem nézik jó szemmel a Hit Gyülekezetének egri működését. Dr. Löffler Erzsébet, az Egri Önkormányzat Szövetség az egriekért frakciójának vezetője a trinitárius rend kilencszáz éves tevékenységéről szólva kiemelte: elhibázott lépés egy olyan egyháznak adni a templomot, amelyik ellenségesen viseltetik a katolikus egyházzal szemben, az egri polgármester pedig érzéketlen a történelmi egyházak hagyományaival szemben. Törőcsik Miklós, Eger alpolgármestere a sajtótájékoztatón elhangzottaktól elhatárolódva, a sajtónak nyilatkozva elmondta: a Hit Gyülekezetének képviselői keresték meg a városvezetést, hogy bérbe szeretnék venni a templomot, amelyet meg is néztek, majd úgy döntöttek, elállnak szándékuktól. Más ügyekben még három vallási szervezet kereste meg az önkormányzatot, s teljesen természetes, hogy a városvezetés tárgyaljon velük – fogalmazott az alpolgármester.

Az üggyel kapcsolatban Gulyás Kálmán egyházügyekért felelős címzetes államtitkár titkárságáról – ígéretük ellenére – lapzártánkig nem kaptunk visszahívást. 

"Vérlázító, szalonképtelen" – értékelte a fideszes politikus kirohanását Buda Péter, az Emberi Jogok Határok Nélkül nev? szervezet kelet-európai igazgatója, és hozzátette: az Európai Unióban ismeretlen jelenség, hogy egy jelentős párt politikai céljai érdekében törvényesen működő egyházakat próbálna diszkriminálni. "Az eset a pótcselekvés tipikus példája: mesterségesen akarnak ellenségképet állítani a társadalom elé, hogy így leplezzék politikai tehetetlenségüket" – tette hozzá a jogvédő szervezet igazgatója. 

Természetesen megkerestük a sajtótájékoztatót tartó Révész Tamást is, ő azonban nem mert nyilatkozni a Heteknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!