hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sobig.F, az eddigi leggonoszabb féreg

2003. 09. 01.
A 2000. évre történő átállás Y2K problémája eltörpült a mellett a káosz mellett, amit az úgynevezett féregvírus megjelenése okozott a világ számítógépeinek zömében az elmúlt két hétben. Az FBI és az amerikai komputer rendőrség 20 internetszervert blokkolt le, ezzel akadályozva meg, hogy az úgynevezett Sobig.F féregvírus nagyobb kárt okozzon. Nem kizárt, hogy a vírusok terjedése mögött egy elektronikus maffia áll, akik gazdasági érdekeik szerint manipulálják a világ üzleti élete által ma már kikerülhetetlenül használt világhálót. A célpontok minden esetben a Microsoft által készített programok, a Windows operációs rendszer és az Outlook levelező program voltak.



A legújabb féregvírust az elektronikai maffia indíthatta Fotó: Somorjai L. 

A kanadai nemzeti légitársaság, az Air Canada beléptető rendszere lefagyott a kéretlen vírusok miatt, ezért több gép nem tudott felszállni. Szerencsére azonban nagyobb baj nem történt. Az amerikai haditengerészet és a tengerész hadtest számítógépei is megadták magukat, pedig az amerikai hadsereg a legmagasabb szinten védekezik az illegális behatolókkal szemben. Nem kímélte a vírus a médiát sem. A CNN számára a féreg által okozott kár egy hét alatt elérte az 50 millió dollárt, ami még a világ legnagyobb hírcsatornája számára is megrendítő összeg. A New York Times újságírói nem tudták gépeiket használni, de más médiánál is voltak hasonló fennakadások vírusok miatt. Scott Petry amerikai email biztonságtechnikai szakember szerint a Sobig.F az eddigi nehézsúlyú világbajnok a vírusok között."

Hazánkban a Postabank belső számítógépes rendszere blokkolt le, és két napba került, mire újra használni tudták. Magyarországon inkább egy msblast nev? féreg végzett pusztítást a gépekben. Nehéz a szakemberek számára elképzelni, hogy a világméretű vírusinvázió csupán
passzióból történt, minden bizonnyal komoly üzleti érdektől vezéreltettek a vírus elkészítői és alkalmazói. Az egyik feltételezés szerint a cél kéretlen email-reklámok, úgynevezett spamek tömegméret? elterjesztése volt. Gyakori egyébként az adatlopás is a férgeken keresztül, illetve különböző címlisták illegális összeállítása és értékesítése. Az FBI végül meghiúsított egy titkos tervet, – miszerint a Sobig.F vírus 20 számítógépen keresztül, melyek az USA, Kanada és Dél-Korea területén vannak – célzott támadást akart intézni egy bizonyos célpont ellen. Az elektronikus támadás célpontja máig ismeretlen maradt, mivel azt csak a kellő pillanatban közölték volna az időközben ártalmatlanná tett gépekkel. Természetesen a gépek jogos tulajdonosai az egész akcióról mit sem tudtak.

Szakemberek állítják, hogy ezzel az ügy nincs lezárva, ugyanis a Sobig.F még szeptember 10-ig forgalomban lesz a világhálón. A Sobig.F a vírus féreg hatodik kombinációja, és eddig ez végezte a legnagyobb pusztítás t. A célpontok minden esetben a Microsoft által készített programok, a Windows és Outlook voltak. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy ezek a világ legelterjedtebb programjai, másrészt a sokak által közellenségnek deklarált Bill Gates vagyonát gyarapítják. A Microsoft alapítója és vezetője sokak szerint inkorrekt módszerekkel szerzett gyakorlatilag kizárólagosságot a világ szoftverpiacán, ezért méltó minden büntetésre. A Windows biztonsági réseit kihasználó férgek kódolt üzenetekben kritizálták Bill Gatest, amiért "gyenge" minőség? szoftvereket értékesít. Jerry Ungerman, egy amerikai szoftvercég elnöke úgy véli, hogy a WindowsXP a világ egyik legkönnyebben támadható szoftvere. A Microsoft szerint ez egy olyan támadás, mintha egy autóra új kaliber? fegyverrel tüzelnének, amiért ők nem felelősek. Mindenesetre Bill Gates bejelentette, hogy dolgoznak a rendszerek biztonságosabbá tételén.

Az eddigi vírusok intelligensen voltak megírva és viszonylag kevés maradandó kárt okoztak a gépekben, de érdemes a tűzfalrendszereket és vírusirtókat alkalmazni és gyakran frissíteni, mert nem lehet tudni, a jövőben mivel próbálkoznak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!