hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lesz jövőre adócsökkentés

2003. 09. 01.
Fél siker, legalábbis a sikerhez vezető út első kövei – így deklarálhatná az SZDSZ-tábor a hét elején született megállapodás hozadékát. A koalíciós feszültséget okozó adócsökkentési polémia átmenetileg nyugvópontra jutott, amikor a kormányfő a sajtó nyilvánossága előtt kijelentette, lesz jövőre adócsökkentés. Egy háromtagú szakértői csoport szeptember 3-ig tanakodhat azon, milyen módon érhető el a kitűzött adócsökkentés.



Kovács László, Kuncze Gábor és Medgyessy Péter sajtótájékoztatóra készülődve Egy irányba igazodnak Fotó: Vörös Szilárd

Az álláspontok lépésről lépésre változtak, a kőkeménytől egészen a nyílt visszavonásig minden elhangzott a témában. Emlékezetes, hogy amikor az SZDSZ először vetette fel, hogy nem szavazza meg a jövő évi költségvetést abban az esetben, ha – a törvényben már rögzített mérték szerint – nem csökken
a személyi jövedelemadó, László Csaba pénzügyminiszter kijelentette, hogy a jelen gazdasági környezetben nem valósítható meg ez az elképzelés. Medgyessy Péter kormányfő finomabban fogalmazva hozzáfűzte: amennyiben az SZDSZ előteremti az ehhez szükséges összeget – mintegy 150 milliárd forintot –, nincsen akadálya a kérés teljesítésének. A koalíciós partner nem tartja feladatának a keret fellelését, de emlékeztetett arra: törvényben már rögzítették, hogy jövőre minden kulcs esetében két százalékkal csökken az szja mértéke. Ehhez képest valódi fordulatnak számít a hét eleji miniszterelnöki bejelentés, miszerint "eldöntött, hogy lesz adócsökkentés", sőt kifejtette, hogy nem nyúlnak a már elfogadott adótáblát tartalmazó törvényhez. Az adócsökkentést Medgyessy egyébként abban az esetben támogatja, ha a kormány célkitűzései közben nem csorbulnak, azaz nem csökken az életszínvonal, a költségvetési hiány legfeljebb 3,8 százalék lesz, és megvalósulnak mindazok a fejlesztések – például az autópálya-építés – amelyeket prioritásként kezelnek. Kifejtette: több lehetséges megoldás is elképzelhető, ezek közül kell a megfelelőt kiválasztani. 

Wekler Ferenc, a háromfős csoport szabaddemokraták által delegált tagja az első egyeztető tárgyalás után az MTI-nek elmondta, pártja megfelelő megoldásnak tartaná a már elfogadott törvényi szabályozás életbelépését, hiszen ebben az esetben évi 46 600 forintot takarítana meg egy átlagos adózó. A lehetséges forrásokról annyit árult el, hogy az államigazgatás költségeinek csökkentésében, illetve a szociális juttatások rászorultsági alapon történő működtetésében gondolkodnak, de elképzelhetőnek tartják az egyszerűsített vállalkozói adó szélesebb kör? kiterjesztését is. Wekler kiemelte, az SZDSZ nem támogat adóemelést.

Adótervek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!