hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megmozdult az ingatlanpiac

2003. 09. 01.
A legfrissebb felmérés szerint elmozdult a holtpontról a fővárosi ingatlanpiac. A GKI Rt. és a Wallis Ingatlan Rt. közös mérése alapján az ingatlanindex mérsékelten javult a második negyedévben, a lakás, az iroda és az üzlethelyiség szegmensben kedvezőbbé vált a piaci szereplők jövőbeni várakozása. 



Építkezési láz a fővárosban Fotó: Somorjai L.

A piaci szereplők szerint az év hátralevő részében a lakás- és az irodapiacon változás várható. A felmérés a következő 12 hónapra az építési telkek piacán 10 százalékos árnövekedésre számít, míg az üzlethelyiségek, a raktárak eladási ára várhatóan 5 százalékkal emelkedik majd. Az irodapiacon éves szinten 6 százalékos bővülés várható. A lakóingatlanok területén is szolid emelkedésre kell számítani. Az új építésűeknél hét, a használt ingatlanoknál pedig infláció körüli, négy százalékos emelkedés várható. (Az év első negyedévében nem volt rózsás a kép: a használt lakások ára átlagosan 2, míg az új építés? lakások is csak 3 százalékkal drágultak).

Az idén a második félévben a lakáspiacon enyhe élénkülés volt tapasztalható, a túlkínálattal birkózó piacon növekvő érdeklődés figyelhető meg. Ez egyrészt a tavaszi szezonális hatásnak tudható be, másrészt annak, hogy a lakáshitel-felvétel szigorítása is erre az időszakra esett, ami miatt többen előre hozták az építkezéseiket, illetve ingatlanvásárlásaikat. Az említett kettős hatás mindenesetre mind a vevők, mind az eladók oldalán javította a saját helyzetük megítélését és a kilátásaikat egyaránt. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy a használt lakáspiacon változatlanul a kínálati oldal dominál, tehát aki szabadulni akar az ingatlanjától, arra kell felkészülnie, hogy akár több hónapig is eltarthat a várakozási idő, ha reális áron szeretné értékesíteni az ingatlanját. Ezzel szemben budapesti kis (35-55 négyzetméteres) lakások keresettek, értékesítésük néhány nap vagy néhány hét alatt is elképzelhető, ugyanakkor nagyobb alapter? lakások, főleg luxusvillák eladására több hónapot, akár néhány évet is várni kell. Új építés? ingatlanok esetében kedvezőbb a kép – főként ha jó helyen épült, jó közlekedéssel, kiépített infrastruktúrával rendelkeznek –, változatlanul jelentős az érdeklődés. 

Gödörben az ingatlanszövetkezetek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!