hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Határesetek
Kettős állampolgárság vagy vízumkényszer

2003. 09. 01.
Már évek óta téma a magyar belpolitikai életben a kettős állampolgárság ügye, hiszen 1998-ban a választások előtt a Fidesz – bizonyítandó nemzeti érzületét – már "pedzegette" ezt a kérdést. Aztán menet közben, talán az uniós fejcsóválások miatt kedvezménytörvényre "szelídült" a terv. De az eredeti elképzelést és az eredeti célt – tájékoztatták lapunkat diplomáciai körökből – jól mutatta, hogy a határon túli magyarok által igényelhető magyarigazolvány kísértetiesen hasonlít egy útlevélre. A kedvezménytörvény által bevezetésre került magyarigazolvány elsősorban szimbolikus jelentőség? – hiszen a határon túl élő magyarok az anyaországtól kaptak papirost arról, hogy "igazi magyarok" –, gyakorlati haszna csak annyi, hogy például az igazolvány tulajdonosa Magyarországon ingyen mehet könyvtárba, illetve némi utazási kedvezményre jogosult.



A magyar útlevél százezrek számára csak vágyálom. Új kezdeményezés a Vajdaságból Fotó: MTI

A kettős állampolgárság kérdését eddig a Szerbia-Montenegróban élő magyarok – a baloldaliak szerint – "Fidesz-bérenc" szervezetei szorgalmazták, de sokáig ez az ügy nem volt a vajdasági magyarok politikai életének középpontjában. A fordulatot a magyar és a szerb miniszterelnök júniusi találkozója hozta. Külügyi forrásból úgy értesültünk, hogy a megbeszélések hivatalos részén nem esett szó erről a kérdésről.

A megbeszélések utáni sajtótájékoztatón tette fel ezt a kérdést váratlanul egy újságíró. Zoran Zsivkovics, Szerbia miniszterelnöke erre úgy válaszolt, hogy "Mi Jugoszláviaként, később Szerbia és Montenegró államközösségeként, illetve most már
Szerbiaként is, kezdeményeztük a kettős állampolgárságról szóló törvényt és meg is hoztuk azt. Én nem látom annak semmilyen akadályát, hogy a kettős állampolgárságot megadják a magyaroknak."

Mind bal-, mind jobboldalon egyértelműen megkomponáltnak tartják a kérdésfeltevést, aminek az lett a következménye, hogy újra napirendre került a kettős állampolgárság ügye. Hiszen ezt követően öt vajdasági magyar szervezet – amelyek egyébként állandó vitában állnak egymással – levelet írt a magyar miniszterelnöknek, hogy Magyarország tegye lehetővé a kettős állampolgárságot. 

A fő indokuk az, hogy 2003. november 1-jétől Magyarország az Európai Unió előírásainak megfelelően vízumkényszert vezet be Szerbia–Montenegróval és Ukrajnával szemben, amely jelentősen megnehezíti majd a határon túli magyarok kapcsolattartását az anyaországgal. Szlovákiával és Szlovéniával szemben ezt nem kell bevezetni, hiszen ezen országok is tagjai lesznek az uniónak. Romániával kapcsolatban az unió nem írja elő a vízum bevezetését. A vajdasági magyarok szerint azonban "a velük szembeni" vízumkötelezettség kikerülhető lenne, ha a magyar kormány bevezetné számukra a kettős állampolgárságot. Ráadásul ez megoldhatná azt a 2007-2008 "környékén" kialakuló helyzetet, hogy a Schengeni Egyezmény bevezetésével már Magyarország sem folytathat az uniótól eltérő vízumpolitikát. Ami azt jelenti, hogy nem teheti olcsóbbá vagy könnyen elérhetővé a vízumot, hanem az uniós árak (jelenleg 30-40 euró, ami például Ukrajnában egy havi kereset) és szigorú szabályok kerülnek bevezetésre. Például elsősorban egyszeri belépésre jogosító vízumot adnak ki, a meghatározott időre – fél vagy egy évre – szóló vízum megszerzése viszont nagyon komplikált. Ez az anyaországgal – ott élő rokonokkal, üzlettársakkal – történő kapcsolattartást nagyon körülményessé teszi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!