hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az exodus csodái
Mindenre van válasza a cambridge-i mérnöknek

2003. 09. 01.
Colin J. Humphreys cambridge-i fizikust, a Királyi Mérnöki Akadémia tagját a tudományos világ eddig a számítógépek mikrocsipjeinek szakértőjeként tartotta számon. Most megjelent The Miracles of Exodus cím? könyvében saját állítása szerint húsz éves bibliakutatásának eredményeit tette közzé. A kötet megjelenése után nem sokkal máris a bestsellerlistákra került. 



Mózesnek öltözött tüntető az alabamai bíróság előtt Fotó: Reuters

Szinte nem múlik el év anélkül, hogy az amatőr bibliakutatók, régészek és történészek elő ne rukkolnának egy-egy újabb, szenzációsnak beharangozott kötettel, amit a tudományos világ szolidabb esetben csendes fanyalgással, máskor nyílt utálkozással fogad, a szélesebb olvasóközönség viszont szemmel láthatóan kedvtelve vásárol és olvas. Mi az oka ennek? Valószínűsíthetően maga a Biblia, amely puszta létezésével idestova háromezer-ötszáz éve provokálja az újabb és újabb kommentárokat, magyarázatokat, értelmezéseket. Természetes, hogy a 21. század elején elsősorban a "tudományos paradigma" által megkövetelt értelmezési módszereket alkalmazzák a Biblia történeteivel szemben azok, akik megpróbálják a benne leírt történeteket interpretálni. Egy ponton azonban valamennyi vizsgálat szükségszerűen elakad: és ez a csodák világa. Innen kétféle út vezet az értelmező számára: az egyik, amely elutasítja a Biblia Istenének természetfeletti beavatkozásáról szóló történetek valódiságát, hitelességét, s azokra hamis, áltudományos magyarázatokat agyal ki; valamint az, amely elfogadja a csodákat csodáknak (rendkívüli, váratlan, meglepő természetfeletti eredet? eseményeknek), s éppen ezért nem is kísérletezik azok tudományos magyarázatával. Humphreys könyve e kettő között lavírozik: ugyan hitelesnek fogadja el a Biblia csodákról szóló beszámolóit, ám azokra hétköznapi, kézzelfogható, természetes magyarázatokat kínál. Szerinte a természettudományok (geológia, biológia, fizika, kémia, matematika), és a humaniórák (történelem, földrajz, régészet, nyelvészet, filológia) kombinálása minden bibliai csodára képes választ adni, ráadásul "az Exodus eseményeinek természetes magyarázata nem teszi kevésbé csodássá azokat". Sőt, mint Humphreys kifejti, maguk az izraeliták is úgy hitték, hogy Isten természetes eseményekben és természetes események által nyilvánul meg. "Ami bizonyos természetes eseményeket csodássá tesz – folytatja Humphreys – az az időzítés: példának okáért, hogy a Jordán folyó éppen ott és akkor állt meg, amikor az izraeliták összegyűltek annak partján, és elhatározták az átkelést". Érvelésével természetesen nem kell feltétlenül egyetértenünk.

Csodakorszak

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!