hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megint lenyúlnák a kisbefektetőket

2003. 09. 01.
Nem kizárt, hogy újabb pénzügyi botrány van kilátásban az egyik kormányzati szervnél. "A kormányzat a Prudent Invest Rt. eladása címén valójában nem az alapkezelőt, hanem egyértelműen az alap kifosztásának lehetőségét kívánja megteremteni. A kisbefektetők szerint egy »politikai haver« szemet vetett az alapra, ami súlyosan sérti a kisbefektetők érdekeit" – mondta a Heteknek Dióslaki Gábor, a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) elnöke.

"Biztosak vagyunk abban, hogy az ÁPV Rt.-nél mondvacsinált probléma a Prudent Invest Rt. sürgős privatizációja. A mintegy 100 millió forintot érő alapkezelő nulla tétel az ÁPV Rt. közel 190 milliárdos éves bevételi tervéhez képest" – mondta Dióslaki a közel 4 milliárdos Pillér I. ingatlanbefektetési alapot kezelő részvénytársaság eladási szándékáról.

A TEBÉSZ egy – szerkesztőségünkhöz is eljuttatott – nyílt levélben fordult az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. igazgatóság elnökéhez, Mészáros Tamáshoz. A dokumentum szerint a kisbefektetőknek ismét olyan érzésük támadt, hogy egy "politikai haver" szemet vetett a kárpótlási jegy-tulajdonosok jogos jussára. "Mivel normál szinten falakba ütköztünk, most kénytelenek vagyunk magasabb fórumokhoz fordulni" – kommentálta az eseményeket Dióslaki. 

A kisbefektetők attól tartanak, hogy a privatizáció során az alap kikerülne az ÁPV Rt. hatálya alól, és olyan érdekcsoport(ok) kezébe kerülhet, amelyik könnyűszerrel szétlophatja az alap 4 milliárdos vagyonát. A TEBÉSZ azt kérte az ÁPV Rt.-től, hogy ne privatizálják az alapot, hanem vagy nyílt vég? befektetési alappá alakítsák át, vagy végelszámolással szüntessék meg, de elutasították a kérésüket. 

Dióslaki úgy látja, a privatizáció "erőltetése" valamelyik párt gazdasági érdekcsoportjának érdeke. "Ha nem vesznek minket komolyan, természetesen konkrétan megnevezzük az illetőt" – mondta. 

Mivel az alapkezelés kimondottan bizalmi üzletág, a TEBÉSZ alapvetően erkölcstelennek tartja a kezelő feladatkörének privatizációját. Egy zárt vég? alap esetében (mint a szóban forgó Pillér I. alap is) ugyanis köztudottan nem lehet bármikor visszaváltani a befektetési jegyeket, ha az eladást követően a befektető úgy döntene, hogy nem bízik az új alapkezelőben, nem tudna értékvesztés nélkül kiszállni az üzletből, jelentős veszteség érné a befektetőket. Nyílt vég? alap esetén viszont, ez a veszély rögtön megszűnik. A kezelő ekkor köteles kérésre mindent nettó eszközértéken kifizetni. Hasonlóan védelmet jelentene a kisbefektetőknek, ha a zárt vég? alap végelszámolásra kerülne.

A TEBÉSZ egyszer már "győzedelmeskedett" az idén az ÁPV Rt.-vel szemben a – jelenlegihez kísértetiesen hasonló – Forrás Rt. ügyében. A kárpótlási jegyek beváltásának lebonyolításával megbízott társaság tulajdonosi megfeleltetésekor kiderült, hogy a befektetők aggodalma nem volt alaptalan. A Forrás-részvények "lenyúlási kísérletében" a szocialista érdekeltség? Arago Rt. volt a "hunyó" – emlékeztetett Dióslaki. A cég azóta is "az erkölcstelenség szinonimája" a kisbefektetők körében – tette hozzá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!