hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aszfaltra írt történelem
Magyar Forma–1-es Nagydíj

2003. 09. 01.
Baumgartner Zsolt és Fernando Alonso vasárnap történelmet írt a 18. Magyar Forma–1-es Nagydíjon, az átalakított Hungaroringen. Baumgartner Zsolt a Forma–1 legújabb időszakát tekintve az első magyar pilóta, aki részt vehetett Forma–1-es futamon. 



Baumgartner nem okozott csalódást, a siker nem rajta múlott 

A spanyol Alonso pedig a legfiatalabb győztese lett a versenysportok krémjének számító Forma–1-nek azáltal, hogy elsőként lépte át autójával a célvonalat a mogyoródi versenypályán. Sajnos a Jordan színeiben induló magyar végül nem tudta teljesíteni célkitűzését és nem jutott el a célvonalig, de így is méltán büszke lehet teljesítményére.

A versenyen a második és a harmadik hely két világbajnoki cím várományosnak jutott, az ezüstérem a finn Kimi Räikkönené, míg a bronz a kolumbiai Juan-Pablo Montoyáé lett. A címvédő és az egyéni ponttáblát jelenleg is vezető Michael Schumacher csak a nyolcadik helyen tudta célba kormányozni piros autóját. Így nagyon izgalmasan alakul a világbajnoki ponttábla, hiszen mindössze két pont választja el egymástól az első három helyezettet, míg a konstruktőrök között az első helyet átvette a Ferraritól a Williams-BMW.

A huszonkét éves spanyol pilóta rajtcél győzelmet szerzett az átalakított betoncsíkon, azután, hogy az első
rajtkockából rajtolhatott el. Alonso senkitől sem zavartatva könnyedén szerezte meg e győzelmét, s még Bruce McLaren 1959-ben felállított rekordját is megdöntötte, mint legfiatalabb győztes. Ezzel a teljesítményével a világbajnoki ponttábla ötödik helyére ugrott a Renault ifjú pilótája.

"A futamgyőzelemmel egy álom vált valóra. Csak huszonkét éves vagyok és már nyertem futamot. Még sok-sok időt töltök a Forma–1-ben, így nem sietek" – nyilatkozta. "A következő lépés az lesz, hogy elkezdek a világbajnoki címért harcolni olyanokkal, mint a Schumacher-fivérek, Montoya és Räikkönen. Otthon érzem magam a Renault-nál, és a következő szezon nagyon biztatónak látszik. Remélem a mai teljesítményem gyakori lesz a jövőben" – tette hozzá.

A spanyol titán három kör után már több mint hét másodperccel vezetett a második helyen robogó Webber előtt, miközben a Ferrarival versenyző Rubens Barrichello autózott a harmadik helyen. A brazil ferraris azonban nem sokáig tehette ezt, hiszen a huszadik körben autójának bal hátsó kereke a célegyenes végén egyszerűen leszakadt az autóról, miközben az 170 km/órás sebességgel száguldott. "Csak utas voltam. A felfüggesztéssel volt gond. Már nem fogtak a fékeim és semmit sem tehettem. Csak Istennek köszönhetem, hogy jól vagyok" – nyilatkozta.

A verseny drámaian sikerült a Williamses duónak is, hiszen Montoya, aki a negyedik helyről rajtolt el, már a rajtnál visszaesett és a nyolcadik helyen kötött ki. Ralf Schumacher az első körben kipördült és visszacsúszott a hátsó tizenhatodik helyre a második helyről. Később mindketten visszaverekedték magukat az élmezőnybe, de a győzelemért már nem szállhattak harcba. Montoya a harmadik, míg Ralf Schumacher a negyedik helyezett lett.

David Coulthard lett az ötödik a McLarennel, miközben a jaguaros Mark Webber a hatodik helyre hozta be méregzöld autóját. A hetedik hely a Renault olasz pilótájáé, Jarno Trullié lett, miközben
az utolsó pontszerző hely Michael Schumachernek jutott. Baumgartner Zsolt sajnos kénytelen volt feladni a versenyt, miután Jordan-Hondájának a motorja felrobbant (éppúgy, mint csapattársának, Giancarlo Fisichellának is). 

"A mai egy nagy lehetőség volt számomra és bosszant, hogy nem tudtam befejezni a futamot. Véleményem szerint jól rajtoltam el és a
tizenötödik helyről kellett kiállnom. Ez azonban technikai sport és technikai hibák bármikor történhetnek, sajnos ez történt Giancarlóval és velem. Nagyszer? érzés volt a hazai közönség előtt vezetni és látni rajtuk, hogy boldogok. Kár, mivel élveztem a versenyt míg tartott és remélem lesz még alkalmam a Forma–1-ben vezetni a jövőben" – nyilatkozta a hősként ünnepelt hazai pilóta.

(Forrás: Amber PR)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!