hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Macskanyelv

2003. 09. 01.
A Takara japán játékgyártó cég novemberben mutatja be legújabb találmányát: a Macskanyelvet. Csak semmi pánik! Nem a mi hőn szeretett édességünk lekoppintásáról van szó, "csupán" egy, a nyávogó kedvenceink miákolását lefordítani képes szerkezetről. Egy mikrofon segítségével az "állati-érzés-analizáló rendszer" a digitálisan kódolt nyávogást egy a legjellemzőbb állati érzelmeket tartalmazó adatbázissal összehasonlítva osztályozza, az LCD kijelzőn pedig pillanatokon belül olvasható is az emberi értelem számára felfogható jelentés.

 Hogy kissé nevetségesnek tűnik? Meglehet. Csakhogy a Takara nem a véletlenre bízza a dolgokat, hiszen Kutyanyelv elnevezésű, hasonló szisztémával működő készüléke legutóbb nagy sikernek örvendett. Az akkor ilyen mondatokkal adta vissza az ebek egyes hangulatait: ha a kutyus hangját sértődöttnek ítélte a gép: "Örülj neki, te győztél!", vagy ha érezhetően több szeretetre vágytak: "Olyan rossz, amikor nem foglalkozol velem." A macskagazdik számára készített változat némileg több agyafúrtságot igényelt – lévén, hogy macskákról van szó –, s valószínűleg több bennük a rosszul neveltségre és válogatósságra utaló kifejezés is. Ha mindez valakit még mindig nem hozna lázba, a még csak tervezett, halak és növények hangulatainak fürkészésére szánt gépek izgalmasabbnak tűnnek majd. (Newsweek)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!