hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2007. 06. 01. (XI/22) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Cenzúrázott bűnök

Vezető olasz politikusok egyelőre sikerrel akadályozták meg, hogy az olasz televízió műsorára tűzze a BBC egy papi pedofíliával foglalkozó dokumentumfilmjét. A Szexuális bűncselekmények és a Vatikán című – Nagy-Britanniában tavaly októberben vetített – műsor egy nemrégiben nyilvánosságra került vatikáni dokumentumot vizsgál, amely a katolikus papság pedofilbotrányait volt hivatott kezelni. A műsor olaszországi „betiltása” széles körű politikai vitát eredményezett.

Atomdiplomácia

Huszonhét év után először ültek hivatalosan tárgyalóasztalhoz iráni és amerikai diplomaták. Az „üzleti típusúnak” minősített találkozó során a felek kizárólag az Irakban kialakult helyzetről értekeztek, mely során Irán kifejezte, hogy harmadik szereplőként részt kíván venni Irak rendezésében. Az együttműködésre való hajlandóság ellenére azonban sokan kevés reményt látnak előrelépésre, mivel Irán rohamléptekkel halad előre atomprogramjának megvalósításában.

A stockholmi program

A gázai háború folytatódik, a Hamasz és a Fatah osztagai továbbra is gyilkolják egymást. Izrael légi csapásai és terrorellenes akciói ellenére a rakéták, bár csökkenő számban, de továbbra is hullanak Sdérot városára. A város fokozatosan kiürül, az iskolák bezártak, és aki csak teheti – ha ideiglenesen is – Izrael más részeire költözik. Bár Askelon is a Kasszam rakéták hatótávolságán belül van, a Hamasz most a dél-izraeli határvárosra koncentrál. A Gázai övezet 2005 szeptemberében történt kiürítését, a zsidó települések felszámolását követően újabb győzelmet jelentene, ha Sdérot kísértetvárossá válna.

Királyi vizit Budapesten

Hetek-összeállítás

Belföld

Őszödi vesszőfutás

Az MSZP történetében még nem volt olyan feszült hangulatú beszélgetés, mint kedden reggel Gyurcsány Ferenc dolgozószobájában – állítják a pártot jól ismerő forrásaink. A szocialisták összes befolyásos politikusa egy platformra került a miniszterelnökkel szemben, követelve, hogy az elmúlt napokban a sajtóban megjelent gyanúsítások miatt Gyurcsány ne zárja le az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatos vizsgálatot. Az ilyen és ehhez hasonló botrányok – mint például a teljes rendészeti vezetés menesztése – miatt hetek óta szünetel a kormányzás.

A Fidesz befenyítette a biztosítókat

Ember legyen a talpán, aki meg akarja érteni az egészségügy finanszírozása körül zajló vita lényegét. A fix pont talán az, hogy a jelenleginél sokkal több pénz kell a rendszerbe. Az SZDSZ a „betegekért versengő üzleti biztosítók” megoldásra esküszik, az MSZP és a Fidesz viszont elutasító. Bár az SZDSZ a több-biztosítós modellhez kötötte a koalíció fenntartását, a párt vezetői a szocialisták ellenkezése dacára sem tartanak kormányválságtól. Újdonság, hogy egy friss MSZP-s javaslatot Orbán Viktor is támogatandónak nevezett. Épül az egészségügyi nagykoalíció?

Igazságkereső

Áldozat vagy beteges hazudozó? – a sajtóban megjelenő újabb és újabb információk „fényében” egyre kevésbé lehet tisztán látni az állítólagosan rendőrök által megerőszakolt E. Zsanett ügyében. Lapunknak sikerült elérnie a lány egyik közeli ismerősét, aki szerint elképesztő a média szenzációéhes hozzáállása. Mint mondta, Zsanettet – akit milliós ajánlatokkal bombáznak a bulvárlapok – el kellett otthonról költöztetni.

Boszorkánykonyha

Az egyébként is botrányoktól hangos Egymásért Egy-Másért Alapítvány az „ország egyik legismertebb grafológusát”, Szilvásy Pétert választotta kutatási programjához. A civil szervezet részéről váltig bizonygatják, hogy a döntést a „családnevére tekintet nélkül, kifejezetten a szakmai tekintély alapján” hozták meg.

Egy az Orbán

Első könyvével rukkolt elő a héten Orbán Viktor. A Fidesz-elnök fél évig dolgozott a százoldalas köteten, melynek az Egy az ország címet adta, mivel szerinte a legszentebb dolgokból – élet, anya, haza, becsület – csak egy van. „Egyszerű és világos alapelveket kell lefektetnünk, egyenes beszéddel, őszintén kimondva az igazságot, nevén nevezve a sorsrontó tabukat, a szellemünket és akaratunkat évek óta megbénító dogmákat. Ezért írtam ezt a könyvet” – szögezi le a Fidesz elnöke.

Hit és értékek

A várandós város

Jeruzsálem az Ószövetség könyveinek kétharmadában, az Újszövetség könyveinek több mint a felében, összesen több mint nyolcszázszor kerül említésre. Teológusok szerint az Ótestamentumban négyszázhatvanöt, az Újtestamentumban pedig huszonnégy olyan profetikus kijelentést találhatunk a Szent Városról, amelynek a jövőben kell még beteljesednie. Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az üdvtörténet középpontjában Jeruzsálem sorsa áll.

HÁTTÉR

Buli van aprajafalván

Simonyi Ottó alezredes: „Egy hatalmas csővel a vállán kiment a tetőre az ember, feltehetően gránátvető van nála, ráálltam, ha továbbmegy, lelövöm. Válasz: Tedd, amit tenned kell. Az ujjam a kakason. A konvoj ebben a pillanatban fordult be a sarkon.”

Brezsnyev eltörölte volna Izraelt

Egy izraeli szerzőpárosnak a negyvenedik évfordulóra megjelent új könyve szerint a Szovjetunió provokálta ki az 1967-es hatnapos háborút, hogy ennek ürügyén lebombázhassa az izraeli atomprogram központját, a dimonai reaktort. Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy szovjet vadászrepülőgépek 1967 nyarán többször is átrepültek Dimona felett. Moszkva hazárdjátéka öt évvel a kubai rakétaválság után az egész világot újra az atomháború küszöbére sodorta.

Másolás, beillesztés

Megkönnyítheti a tanárok munkáját az a magyar kezdeményezés, mellyel a dolgozatokból kiszűrhetőek a forrásmegjelölés nélkül átvett munkák, a plágiumok. Az egy az egyben internetről összeollózott dolgozatok, a tanár publikációjának szó szerinti bemásolása, a más egyetemen már elfogadott diplomamunka újrafelhasználása – mind azt jelzik: van mit keresni.

Nincs bocsánat

Miután a román törvényszék elutasította a perújrafelvételt Wass Albert és apja háborús bűnössé nyilvánításának ügyében, a jobboldalon kultuszfiguraként tisztelt öngyilkos író elleni halálos ítélet továbbra is érvényben van. Olvasótábora a kommunisták számlájára írja a negyvenes évek végén született bírói döntést, amely elől Wass Amerikába menekült, s többek között Kövér László fideszes választmányi elnök is úgy véli, hogy az író „hányattatott sorsa eredményeképpen szimbólum lett, az isten-, haza- és emberszeretet jelképe, a magyarság összetartásának és élni akarásának szimbóluma”.

Az idő lassan elszivárog

Riport-összeállításunkban idős embereket kérdeztünk arról, hogy milyen az életük a nyolcvanadik év környékén, mennyire foglalkoztatja őketaz elmúlás gondolata, mi nyújt számukra örömöt, meddig kísérik az embert a fiatalkori hibák, tévedések következményei, vannak-e még céljaik, és igaz-e, hogy az idő minden sebet begyógyít.

Kövérnek lenni drága

A kövér dolgozók nehezebben jutnak munkához, és kevesebb fizetést kapnak, míg például a magas és jóképű kollégák többletteljesítmény nélkül is jobban keresnek, mint átlagos társaik.

Doppingbotrány a Telekom csapatánál

Nyomás alá került a Deutsche Telekom német távközlési vállalat, hogy ne szponzorálja tovább a doppingbotrányba keveredett német versenykerékpár-csapatot. Wolfgang Schauble német belügyminiszter attól tart, hogy a belga gyúró, Jeff d’Hont leleplező könyve folytán kirobbant doppinglavina más sportágakat is elér.

A hét eseményei

Pénznyelő a BKVA 32 milliárd forintos üzemeltetési támogatás után is veszteséges maradt a BKV 2006-ban. A fővárosi közlekedési társaság 11 milliárd forintos mínuszt könyvelhetett el. Habár a bevételek nőttek, és a fogyasztói árkiegészítés is csökkent, ez nem sok mindenre volt elég. A Combino villamosok beszerzése 23,5 milliárd forintba került, a kelet-nyugati metróvonal felújítására pedig 10,4 milliárd forintot fordítottak. A Balaton nem fürdőkád!A Magyar Turizmus Zrt. szerint az idén május és szeptember között várhatóan mintegy félmillióan utaznak a Balatonra – hangzott el az idei szezonnyitón. Felmérésük szerint a magyar háztartások 41 százaléka tervez utazást 2007 május-szeptemberében. Az utazni kívánó népesség 70 százaléka belföldön nyaral, a belföldi utazásoknak pedig a fele a balatoni turisztikai régióba irányul. A programszervezők célja ezúttal, hogy a Balatonra látogatók ne csupán egy „fürdőkádat” lássanak, hanem ismerjék meg a környék színes programkínálatait is.Majd’ minden panellakó elköltözne A budapesti panelházakban élők kétharmada aggódik a panellakások jövője miatt – derült ki egy friss felmérésből. A lakók úgy vélik, hogy a házak nem lakhatók biztonsággal 20-30 évnél tovább. Előbb vagy utóbb tíz panelban élő család közül kilenc szeretne más típusú ingatlanba költözni, vagyis élénkülés várható a panelpiacon. A panelban lakók közel fele akár két év múlva venné a kalapját, ugyanakkor nyolc százalékuk elképzelhetőnek tartja, hogy 10 évnél is tovább maradjon jelenlegi lakóhelyén.

KÁVÉSZÜNET

Az operafesztivál fantomjai

A Miskolci Nemzetközi Operafesztivált 2001 óta rendezik meg nyaranta világhírű operaénekesek részvételével. A fesztivál részben a Szigetet szervező Müller Péter Sziámi ötleteként született, aki korábban a Miskolci Nemzeti Színház Játékszínének művészeti vezetőjeként tevékenykedett. Az idén legalább 46 millió adóforinttal támogatott operafesztiválon fellép a fekete mágiát kiterjedt szektahálózaton keresztül is népszerűsítő sátánista Therion zenekar.

A nő Neki fogyóeszköz

Hollywood első számú „sármőre” a minap 350 ezer dollárért – mintegy 65 millió forintért - volt hajlandó megcsókolni egy nőt egy árverésen. A jótékonykodó színész a bevételt az AIDS-kutatás támogatására fordította. A vékonyabb pénztárcájúaknak továbbra is be kell érniük a Madame Tussaud panoptikumában található Clooney viaszbabával: ezzel is gyertyafényes asztalhoz lehet ülni, akciós napokon pedig még a „kezét is megkéri” aktuális vacsorapartnerének.

Üdülési pályázat nagycsaládosoknak

A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány nemrég hirdette meg a rászoruló nagycsaládosok számára idei üdülésicsekk-pályázatát. A pályázat beadási határideje június 15. Így a legjobb esetben egy háromgyerekes házaspár - ha mind az öt családtag után igényel csekket - 55 ezer forint önrész megfizetése mellett 155 ezer forint összértékű üdülési csekket kaphat, amely széles körben felhasználható utazásra, üdülésre, szabadidős tevékenységekre.

Házi sztrapacska

Kb. 80-90 dkg krumplit megpucolunk, megmossuk, majd lereszeljük finomra. 2 tojást felverünk sóval, és hozzáöntjük a krumplihoz. Elkeverünk még benne 3-5 dkg margarint vagy zsírt.

Programok

Ollószóló 2 – Lossonczy Tamás, a magyar modern művészet egyik legkiemelkedőbb alakja, a Közép-európai Egyetemen (CEU) állítja ki legújabb kollázsait. A kiállítás június 12-ig tekinthető meg, hétköznapokon 10-18 óráig. (V., Nádor u. 9.) Óbudai Könyvhét június 1–3. között, az Óbudai Nyár rendezvénysorozat nyitóprogramjaként. (III., Fő tér) Párizs magyarul – válogatás magyar fotóművészek történeti és kortárs fotográfiáiból. Megtekinthető augusztus 26-ig a Mai Manó Galériában. (VI., Nagymező u. 20.) Dzsingisz kán és öröksége – a mongol világbirodalom Bonn, München, Schallaburg és Isztambul után szeptember 2-ig a Magyar Nemzeti Múzeum mutatja be a nagysikerű kiállítást. (VIII., Múzeum körút 14-16.) 100 éves a pesti kabaré – A Budavári Palotában szeptember 20-ig látható kiállításon az egykori szórakozóhelyet idéző enteriőrben filmek, fotók, hangfelvételek és eddig ki nem állított relikviák adják vissza a századelő e sajátos intézményének hangulatát. (Budavári Palota E épület) Kósa Károly festőművész kiállítása Székesfehérváron, a Szent István Király Múzeumban látható augusztus 20-ig. Kósa művészetében a hagyományos festészet világát ötvözi korunk vizuális jelrendszerével. (Székesfehérvár, Országzászló tér 3.)

Duma Plaza

- Miért van itt ilyen sötét? - Megettük a fényt!

EMO

 A Tokió Hotelből új irányzat nyűgözte le fiatalok száz-ezreit, mint arról korábban már lapunkban is lehetett olvasni, mely által örvendetesen új szín született kultúrájukban: a fekete. Most azoknak szeretnénk segíteni, akik bár szimpatizálnak e nagyszerű új érzésvilággal, ám csupán keveset tudnak arról.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!