hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 05. 22. (XIII/21) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Obama-terv Jeruzsálem felosztására

Az amerikai elnök rövidesen új közel-keleti békekezdeményezést jelenthet be Kairóban. Sajtóértesülések szerint a 2002-ben nyilvánosságra hozott, az Arab Liga által is jóváhagyott szaúdi béketerv egy módosított változatával rukkolna elő.

Korszakváltás a Közel-Keleten?

Vélemények ütközéseként jellemezhető leginkább Barack Obama amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök első találkozója a Fehér Házban. Az amerikai elnök határozott stílusban érvelt a kétállam elképzelés mellett, amely véleménye szerint az iráni nukleáris kérdésre is megoldásként szolgálhat. Netanjahu az iráni fenyegetésre összpontosított, de Obama részéről nem kapott kézzelfogható válaszokat a helyzet rendezésére.

Szlovákia: Figyelmeztető jelek

A pártok Szlovákiában is megkezdték az európai parlamenti választások előtti kampányt, amelyben rögtön megjelentek a magyarellenes hangok. A kormánypártok úgy tűnik, ott folytatják, ahol az egy hónappal ezelőtti elnökválasztáson abbahagyták: populista, nacionalista  üzenetekkel próbálják mozgósítani szimpatizánsaikat.

Románia: Az igazi ősszel jön

Románia igazából nem az EP-választásokra készül: az unió nagyon nem izgatja a közvéleményt, csak amikor arról van szó, megkapja-e az ország a támogatásokat, vagy elvonással büntetik az elmaradt igazságügyi reform és a változatlan korrupció miatt. Románia az európai parlamenti választásokkal is az őszi elnökválasztásokra készül. A júniusi eredmények szinte kizárólag ennek fényében érdekesek.

Belföld

Tájkép válság előtt

A franciák igazi életművészek: átlagosan napi 9 órát alszanak, és 2 órát fordítanak étkezésre, nem véletlen, hogy szinte a legtovább élnek - többek között ez derül ki a 28 OECD-tagállamot 2006-ban vizsgáló, a napokban közzétett Gallup-felmérésből. A magyarok a szlovákokkal együtt a legkevesebb szabadidővel rendelkező és a legboldogtalanabb nemzetek közé tartoznak, bár a tendenciák javulni látszottak 3 évvel ezelőtt.

Étermérgezés

Ismét van egy „hungarikumunk”, bár erre nem biztos, hogy az egész ország büszke lehet. Az Ezo.tv egy budai villából sugároz 14 országba éjjel-nappal élő tévéjós-, tévésámán-, tévéasztrológus,- és tévévarázsló-programokat. Igény pedig van rá, hiszen a felmérések szerint a kilencvenes évek közepe óta megduplázódott a maguk módján vallásosak száma, akik elutasítják az egyházakat, viszont erősen vonzódnak az ezotériához.

Lassú méreg a szívbe

Kiskunlacháza a tavaly novemberi szörnyű gyerekgyilkossággal került az országos érdeklődés homlokterébe. A megerőszakolt, majd megfojtott Horák Nóra gyilkosai azóta sem kerültek elő. A gyanúba kevert helyi cigány fiatalok ártatlanságát az önkéntesen vállalt hazugságvizsgálat és a DNS-teszt is igazolta, ennek ellenére a településen jelentős a feszültség romák és magyarok között. Olaj volt a tűzre egy néhány héttel ezelőtt történt nyíltszíni támadás, mikor is egy roma fiúcsapat állított meg egy tizenkét éves kislányt.

A szakszervezeti mutyik és a megmondó emberek

A témában elhangzó nyilatkozatokat figyelve úgy tűnik, nem túl meggyőző az érvelésük, hogy a Jobbikkal kötött megállapodásuk pusztán szakmai együttműködésről szól. Mit gondol erről?

A Jobbik irtózik a kereszténységtől

„Nem tudom mi az a tendencia, hogy minden politikus a Hit Gyülekezetéhez szaladgál, Bokros, Semjén után még Kósa Lajos is nyilatkozott a Heteknek" - jelentette ki egy gyöngyösi Jobbik-gyűlésen Szilágyi György, a Nemzeti Egyletek főkoordinátora. Úgy tűnik, szélsőjobboldali körökben nagy figyelemmel olvassák a Heteket.

Nemzetbiztonsági kérdés lett a Jobbik

Együttműködési megállapodást kötött egymással a Jobbik és a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete (TMRSZ). Ez felveti annak a kérdését, hogy nem akarnak-e szélsőséges politikai erők beépülni a rendvédelmi szervek működésébe.

Hit és értékek

A legsúlyosabb kihívás - Európa és az iszlám

Mint minden kornak, úgy a 21. századi Európának is megvannak a maga problémái, legyen szó társadalmi, gazdasági, avagy éppen kulturális kérdésekről. Ez mindig is így volt, és alighanem így is lesz. Az azonban kérdéses, hogy Európa mennyiben képes megküzdeni a nyugati civilizációt és egyben a kereszténységet érintő eddigi legnagyobb kihívással, azaz az iszlámmal. Elviekben aligha lehet újnak nevezni egy immáron közel 1400 éves vallás jelentette fenyegetést, azonban Európa és az iszlám kapcsolatában az elmúlt bő negyven évben jelentős változás állt be: akik korábban karddal nem tudtak betörni a kontinensre, most szíves invitálásra érkeztek és érkeznek.

Jurták helyett mecsetek

A Szovjetunió 1991-es felbomlása idején alig néhány mecset működött Kirgizisztánban, míg ma a hivatalos adatok szerint 1674. Az országban található összes vallási épület 82,6 százaléka muzulmán. A mecsetek mellett 7 iszlám egyetem, 8 főiskola, 50 középfokú iskola (madrassza) és 49 alapítvány is működik. Az adatok is jelzik, hogy a közép-ázsiai országban alig két évtized alatt hatalmas vallási fordulat következett be.

HÁTTÉR

2009. május 22-ei számunkban írták

Interjú Makovecz Imrével

Szabadesés - Hol van a válság vége?

A világ vezető bankjainak első negyedéves profitjelentéseiből, valamint a javuló tendenciát mutató amerikai fogyasztói elégedettségből már sokan arra engedtek következtetni, hogy vége a válságnak. Ez azonban egyelőre sem közgazdaságtanilag, sem tapasztalatilag nem indokolt.

Mélyülő recesszió

A válság második fázisába léptünk. Az első csapdát, a pénzügyi krízist sikerült elhárítani, ám a feketeleves még csak ezután következik: a recesszió mélyülése minden várakozást felülmúl.

Kell egy kis áramszünet – mondja Verebes István

A rendező, színész, író a változás reménysugarát keresi a magyar horizonton, mert szerinte a civilizáció és a technikai vívmányok semmit sem javítottak a lelkületünkön. Úgy érzi, talán a válság humanizálhatja az eltorzult kapcsolatokat, melyeket a rendszerváltás óta eltelt években a rögeszmévé vált szenvedélyek keserítettek meg. A kádárizmus öt tabujához képest a mostani rendszer naponta produkál újabbakat, így a kompromisszumoknak is nagyobb ára van szerinte, mint az „átkosban”.

Afrikából jöttek

Egy kontinens, amelynek déli részét paradicsomként, északi részét földi pokolként emlegetik. Egy térség, amelynek déli része turistalátványosság, északi részét pedig jobb szeretnénk elfelejteni. A világ egy olyan pontja, ahol szélsőséges csoportok vallásukban gyökerező ideológiával magyarázzák a mészárlást. Ahol a legmagasabb a megrontott lányok és a gyermekkatonák száma. Az Afrikai-Magyar Egyesület önkéntesei a napokban érkeztek haza Kongóból, ahol a kilencvenes évek közepétől egymást érik a fegyveres konfliktusok.

Lapáton a magyarok

Tizennégyből csupán három romániai magyar vezető tanfelügyelő maradt állásában, a napokban, miután a román kormány tömegesen leváltotta – az ellenzék szerint politikai szempontok alapján – az alárendeltségébe tartozó megyei intézményvezetőket. Az eset példátlan, a magyarázat egyszerű: politikai-etnikai tisztogatás, állítja az RMDSZ.  A román kormány átszervezésről beszél, az eset miatt Brüsszelhez fordul a magyar politikai tömörülés. Időutazás Erdélyben.

Űrveszélyek

A Hubble-űrteleszkóp javítására indult Atlantis legénysége apró sérüléseket fedezett fel kedden az amerikai űrrepülőgép hővédő pajzsán. A repülés- irányítók szerint valószínűleg az indításkor keletkezett törmelék okozta a karcolásokat, de az űrsikló - lapzártánk utáni - landolását valószínűleg nem fenyegeti veszély. Fél évszázad telt csak el azóta, hogy az ember meghódította a világűrt, ám az elképesztő mérnöki teljesítmény, és az országok közötti állandó technikai versengés mégis számtalan áldozatot követelt már. Cikkünkben a világ 10 legsúlyosabb űrbalesetét foglaljuk össze.

Bedrótozott tinédzserek

A mai tinédzserek profin kezelik az elektronikus eszközöket, virtuálisan naponta akár több száz emberrel is kommunikálnak, a közösségi oldalakon ezernél több baráttal is rendelkezhetnek, ugyanakkor egyre több szakember hívja fel a figyelmet az ebben rejlő veszélyekre. Sokan közülük ugyanis a való életben zajló kommunikációt stresszhelyzetként élik meg, ahol a konfliktusok elől nem lehet egy kattintással kitérni, ezért egyre inkább bezárkóznak, a valódi világban leépítik baráti körüket, és a frusztráció elől az internet nyújtotta „biztonságba" menekülnek. Félő, hogy a Z-generációnak is nevezett nemzedékhez tartozó mai tinédzserek felnőttként képtelenek lesznek megbirkózni az élet olyan kihívásaival, mint az állásinterjúk vagy a családalapítás.

Az emberiség figyelő szeme

Hétfőn este az Atlantis legénysége legyőzve a kisebb-nagyobb akadályokat befejezte a Hubble-teleszkóp szervizelését. A csillagászat legfontosabb telesz-kópja így további öt évig működhet még, kilenc évvel túlhaladva az eredetileg tervezett működési időt.

KÁVÉSZÜNET

Gigászok harca a Bajnokok Ligája fináléjában

Igazi presztízsmérkőzésre lehet számítani május 27-én, amikor is Rómában, Bajnokok Ligája döntőn csap össze az európai futball két gigászi csapata, az FC Barcelona és a Manchester United FC.

A rehabilitáció megtérül

A rehabilitáció nagyon tág fogalom, beletartozik a sérült egyén helyreállítása,helyzetbehozása, visszavezetése a társadalomba. Ha valakinek valamilyen képessége hiányzik, elveszett, vagy nem fejlődött ki, akkor ezt rehabilitációval fejlesztik ki. Ha valaki emiatt kirekesztődik a társadalomból, akkor azt segíteni kell visszailleszkedni. Magyarországon sok a gondozásra szoruló ember, a rehabilitáció mégis gyermekcipőben jár. Ennek komplex kialakítására törekszik a nagy múltú REHA rendezvény, amely óriási érdeklődés mellett zárta kapuit múlt héten.

Beszélő nevek

A budapesti könyvhétre jelent meg a Keresztnevek enciklopédiája. A mű több tudományterületet felölelve minden eddiginél átfogóbb képet ad a leggyakrabban választott 100 női és 100 férfi utónévről. A szöveges leírást sok esetben névfák egészítik ki, hol a név kialakulásának fő lépéseit szemléltetve, hol a kapcsolódó beceneveket ábrázolva. A tizenöt évnyi kutatómunka gyümölcséről az egyik szerzővel, Raátz Judittal, az ELTE Bölcsészettudományi Karának tanárával beszélgettünk.

Gibson stációi

Mel Gibson húsvét nagypénteken kapta meg a feleségétől a válási értesítést, aki közel harminc év házasság és három év különélés után adta be a válópert jólbevált kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva a Los Angeles-i bíróságon. A szigorú katolikus elvek alapján élő színész nehéz helyzetben van, ugyanis a katolikus egyház nem ismeri el a válás intézményét, a házasság érvénytelenítéséhez pedig olyan okok szükségeltetnek, mint például a meddőség, vagy a beszámíthatatlanság.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!