hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A rehabilitáció megtérül
Óriási érdeklődés a REHA Hungary kiállításon

2009. 05. 22.
A rehabilitáció nagyon tág fogalom, beletartozik a sérült egyén helyreállítása,helyzetbehozása, visszavezetése a társadalomba. Ha valakinek valamilyen képessége hiányzik, elveszett, vagy nem fejlődött ki, akkor ezt rehabilitációval fejlesztik ki. Ha valaki emiatt kirekesztődik a társadalomból, akkor azt segíteni kell visszailleszkedni. Magyarországon sok a gondozásra szoruló ember, a rehabilitáció mégis gyermekcipőben jár. Ennek komplex kialakítására törekszik a nagy múltú REHA rendezvény, amely óriási érdeklődés mellett zárta kapuit múlt héten.

Immár hagyomány, hogy májusban a fogyatékos emberek európai esélyegyenlőségi napjának kapcsán közös rendezvényt tartanak a fogyatékossággal élő emberek és az érdekükben velük együtt dolgozó szakemberek. A REHA Hungary (Rehabilitációs, Idősgondozási és Otthonápolási Szakkiállítás, Konferencia és Esélyegyenlőségi Nap) mottója: partnerség a rehabilitációban.

A REHA Hungary egyszerre szakmai és szabadidős, a maga nemében egyedülálló rendezvény: találkozóhelyet biztosít a gondozásra szoruló érintetteknek és a különböző szakembereknek, első sorban orvosi, illetve kulturális és szociális szakterületekről, akik csökkent munkaképességű emberekkel foglalkoznak Magyarországon.         Dr. Szalma Béla, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főigazgatója lapunknak kifejtette: dr. Katona Ferenccel, a MOTESZ Rehabilitációs Munkacsoportjának elnökével több, mint tizenöt éve kezdtek el foglalkozni a rehabilitáció, elsősorban az orvosi rehabilitáció hazai helyzetével. „Tudja, nehéz megmondani, ki ma a rehabilitációs szakorvos - mondta el Szalma. - A rehabilitáció tulajdonképpen minden betegségcsoporthoz kapcsolódó szakágazat. Ezt azzal tudnám alátámasztani, hogy ma már a nemzetközi programok keretében terjedelmes helyet kap a legkülönbözőbb szakterületeken. Viszont a hazai helyzet és az egyetemi szakképzés e téren 13 éve nem éri el azt a szintet, ami elvárható lenne."

„A rehabilitációnak persze nemcsak orvosi, hanem szociális és egyéb területei is vannak, így beszélhetünk integrált vagy komplex rehabilitációról: vissza kell vezetni a társadalomba azt az embert, aki a születésénél fogva vagy más okból elveszítette a munkaképességét, átmenetileg vagy véglegesen. Itt jön be az illető átképzése, továbbképzése, munkába állása, hogy teljes emberi életet tudjon élni. Közben gondoltuk színesíteni a REHA rendezvényt sport, kulturális és egyéb programokkal is. Hiszen a rehabilitációra szoruló emberek is jó minőségű életet élhetnek, csak tudni kell a lehetőségekről. Sajnos nagyon alulinformáltak az emberek, ezen mindenképpen változtatni kell" - tette hozzá dr. Szalma Béla.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!