hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tájkép válság előtt
Társadalmi pillanatfelvétel: kevesebb öngyilkosság, növekvő pesszimizmus

2009. 05. 22.
A franciák igazi életművészek: átlagosan napi 9 órát alszanak, és 2 órát fordítanak étkezésre, nem véletlen, hogy szinte a legtovább élnek - többek között ez derül ki a 28 OECD-tagállamot 2006-ban vizsgáló, a napokban közzétett Gallup-felmérésből. A magyarok a szlovákokkal együtt a legkevesebb szabadidővel rendelkező és a legboldogtalanabb nemzetek közé tartoznak, bár a tendenciák javulni látszottak 3 évvel ezelőtt.

A nemzetközi Gallup-felmérés adatait egy amolyan társadalmi pillanatkép (Society at a Glance) formájában tették közzé. A sokrétű vizsgálat egyebek mellett kitért az életmódra, a szabadidőtöltési formákra, a munkahellyel való elégedettségre, a jövedelmi viszonyokra, az elégedettség- vagy boldogságérzésre, az öngyilkossági mutatókra is.

A boldogságmutatók terén a legalacsonyabb mutatókkal nem a magyarok rendelkeznek ugyan, de a legalsó mezőnyt gyarapítják a törökökkel, olaszokkal és szlovákokkal együtt. A legboldogabbak a dánok és a finnek, az erős középmezőnyben pedig a csehek, japánok mexikóiak, luxemburgiak, izlandiak, britek és franciák találhatók. Az ezredforduló óta a tagállamok többségében javult az emberek közérzete, míg az USA-ban, Kanadában, Japánban, illetve Portugáliában és Magyarországon pesszimistábbak lettek az emberek. Mindezt még a világválság kitörése előtt mérték. Érdemes megjegyezni, hogy közgazdászok vizsgálatai szerint az emberek élettel való elégedettsége, boldogságérzete mind az egészségi állapotra, mind a társadalom gazdasági helyzetére nézve meghatározó jelentőséggel bír.

Az öngyilkosság terén a dél-koreaiak, a magyarok és a japánok vezetik a nemzetközi élmezőnyt, azzal együtt, hogy hazánkban az elmúlt három évtizedben e téren csökkenő tendencia érvényesült. Nálunk százezer főre 24 öngyilkosság esik, a legérintettebb régió a dél-alföldi. Erősen mintakövető magatartásról van szó, amely sem a japán, sem a magyar kultúrától nem idegen: nagyjaink közül sokan - többek között Széchenyi, József Attila, Latinovits Zoltán - is öngyilkosok lettek. Így beépült a köztudatba az a szemléletmód, hogy ha nehezen mennek a dolgok, akkor legjobb, ha az ember felköti magát.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!