hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Beszélő nevek
Miért így hívják a gyerekeinket?

2009. 05. 22.
A budapesti könyvhétre jelent meg a Keresztnevek enciklopédiája. A mű több tudományterületet felölelve minden eddiginél átfogóbb képet ad a leggyakrabban választott 100 női és 100 férfi utónévről. A szöveges leírást sok esetben névfák egészítik ki, hol a név kialakulásának fő lépéseit szemléltetve, hol a kapcsolódó beceneveket ábrázolva. A tizenöt évnyi kutatómunka gyümölcséről az egyik szerzővel, Raátz Judittal, az ELTE Bölcsészettudományi Karának tanárával beszélgettünk.

Miért izgatta önöket a keresztnevek világa?

- A keresztnév vagy magyarban az utónév az a névelem, amelyet a szüleinktől kapunk. A különféle statisztikák, kutatások azt mutatják, hogy az emberek nagy százaléka szereti, ragaszkodik a nevéhez. Vagy ha mégsem, akkor is egy idő után megszokja, a sajátjának tekinti. Ritka az olyan ember, akit ne érdekelne a nevének jelentése, a nevéhez kapcsolódó szokások, történetek. Ezért tartottuk fontosnak az ilyen irányú igényes ismeretterjesztést. A másik szempont a keresztnevek kapcsán az újszülötteknek történő névválasztás volt. A legtöbb szülő hosszú fontolgatás, keresgélés után választ nevet gyermekének. A könyvvel ezt a keresgélést, a döntést szeretnénk segíteni. Minél több információnk van egy névről, annál könnyebb lehet a döntés.

Mi a jelenlegi tendencia a névadási szokásoknál?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!