hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az emberiség figyelő szeme
Meghosszabbították a Hubble-küldetést

2009. 05. 22.
Hétfőn este az Atlantis legénysége legyőzve a kisebb-nagyobb akadályokat befejezte a Hubble-teleszkóp szervizelését. A csillagászat legfontosabb telesz-kópja így további öt évig működhet még, kilenc évvel túlhaladva az eredetileg tervezett működési időt.

A nagygenerálon átesett Hubble az űrteleszkópok koronázatlan királya, jóllehet indulása nem volt zökkenőmentes. Fellövését már a hetvenes években elhatározták, néhány évvel azt követően, hogy Lyman Spitzer felvetette egy, az űrben működő teleszkóp telepítését. Spitzer, akiről egy másik teleszkópot neveztek el, azzal érvelt az új teleszkóp mellett, hogy annak „látását", vagyis a képek élességét nem zavarná a légkör turbulenciája, és jobban látna az infravörös és ultraibolya tartományban, amelyet a légkör erősen elnyel.

A Hubble útjában álló első akadály anyagi természetű volt, tekintve, hogy egy űrbe telepített teleszkóp költségei jóval felülmúlják egy hasonló földi készülékét. Az Egyesült Államok Kongresszusa első körben elutasította a program finanszírozását. A tudományos közvélemény nyomására azonban végül 1978-ban 360 millió dollárt ítélt oda a teleszkóp megépítésére. Tekintve, hogy ez az összeg kevesebb volt az eredetileg igényeltnél, a NASA rávette az Európai űrügynökséget (ESA) a projekt anyagi támogatására, ennek megfelelően a gépidő 15 százalékával az ESA kutatói rendelkeznek.

A Hubble fellövését eredetileg 1986 októberére tervezték, a Challenger űrrepülőgép katasztrófája miatt azonban a fellövést bizonytalan időre elnapolták. A Hubble-nak egy nitrogénnel áramoltatott tiszta szobában kellett várakoznia az indulásra - raktározása is csillagászati költségeket emésztett fel -, míg a NASA elkészült a teleszkópot irányító szoftverrel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!