hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mélyülő recesszió

2009. 05. 22.
A válság második fázisába léptünk. Az első csapdát, a pénzügyi krízist sikerült elhárítani, ám a feketeleves még csak ezután következik: a recesszió mélyülése minden várakozást felülmúl.

Hideglelés futja át Európa országait, miután napvilágra kerültek az első negyedévi gazdasági adatok. A magyar gazdaság  5,8 százalékkal zsugorodott az első három hónapban. A romló folyamatok gyorsulása meglepi az elemzőket is. Az év elején még csupán 1,9 százalékra vártuk a recessziót, ám már január közepén egyértelművé vált, hogy ez tarthatatlan. Először 3, majd a Bajnai-kormány megalakulásakor tett bejelentés szerint 5-5,5 százalékra módosították. A legfrissebb prognózisok azonban - csupán egy hónappal később - már 6-7 százalékos recessszióról szólnak. Ekkora visszaesést a rendszerváltást követő időszaktól eltekintve nem tapasztaltunk. Nagy különbség van azonban a két korszak között. Amíg 1991-ben 12 százalékkal esett vissza a gazdaságunk, 1992-ben már csak 3, 93-ban pedig már csupán 0,6 százalékkal, tehát évről évre folyamatosan javult a helyzet, addig most negyedévről negyedévre romló tendenciát mutatnak. Sajnálatos módon ezzel párhuzamosan a munkanélküliség is nagyobb arányban emelkedhet a vártnál: már most elérte a 10 százalékot.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a magyar gazdaság zsugorodását nem a válság váltotta ki. Gyakorlatilag már egy éve recesszióban vagyunk, hiszen az elmúlt négy negyedévben - a Gyurcsány-csomag következményeként - folyamatosan negatívan teljesítettünk. (lásd grafikonunkat). A válság csupán ráerősít erre az alapra. A GDP visszaesése leginkább annak tudható be, hogy jelentősen csökkent az ipari cégek termelése, a vállalkozások beruházási hajlandósága, az export. A mezőgazdaság elvileg mérsékelhetné a recesszió gyorsulását, azonban az aszályos tavasz visszaveti a várakozásokat.

Mi újság a szomszédban?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!