hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 08. 03. (XVI/31) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A CNN alkonya

Lemondott a CNN elnöke, Jim Walton, miután a hírcsatorna nézettsége 21 éves  mélypontra süllyedt. Walton elismerte, hogy a televíziónak „új gondolkodásra és új vezetkre” van szüksége. A válság oka részben a hagyományos média válsága: a hírmŐfaj egy másik ikonja, a Newsweek hetilap szintén bejelentette, hogy a jövben csak elektronikus formában jelenik meg. A médiaelemzk szerint azonban a problémák másik forrása a CNN elfogult és egyoldalú világnézete, amire a mai sokpólusúvá vált hírvilágban egyre kevesebben kíváncsiak.

Mitt Romney a tengerentúlon

Mitt Romney-nak egyetlen mondatával sikerült egy platformra hoznia a kínai vezetőket, Mahmúd Ahmadinezsádot és Barack Obamát. Pedig az amerikai republikánus elnökjelölt csak egy kézenfekvő tényre hívta fel a figyelmet: kijelentette, hogy „Jeruzsálem Izrael fő­vá­rosa”. Romney hatnapos tengerentúli útjával egy­valamit kétségkívül elért: már nem csak az Egyesült Államokban vannak kritikusai.

Csak a bizonytalanság biztos Szíriában

Eddig mintegy kétszázezren menekültek el a szíriai Aleppóból, ahol szombat óta folynak a kormányerk és a felkelk közötti harcok. A városban rekedt civil lakosság a középü­letekbe, iskolákba és mecsetekbe igyekszik menekülni, miközben élelmiszer- és vízhiány nehezíti éle­tüket. Eközben szerdán heves harcok törtek ki a szír fvárosban, Damaszkuszban is.

Lavíroznia kell az RMDSZ-nek

Nem sikerült leváltani Traian Basescu román jobboldali elnököt a vasárnapi népszava­záson. A szocialisták vezette kormánykoalíció az európai nyomás ellenére kiírta a nép­szavazást, s bár a szavazók többnyire Basescu ellen voksoltak, a részvételi arány nem lépte át a szükséges érvényességi küszöböt. Az államfő államcsínyről beszél, míg a baloldali kormányfő Orbán Viktor felelősségét emlegeti, mondván: magyar kollégája a népszavazás bojkottjára szólította fel az erdélyi magyar közösséget, ezért nem sikerült leváltani a népszerűtlen államfőt.

Kidobott pénz - Irak nem kér a segítségből

Több mint 200 millió dollárt dobott ki az ablakon az Egyesült Állmok legutóbbi iraki segélyprogramjával, melyet a „legújabb Marsall-tervként” aposztrofáltak az illetékesek – áll a napokban közzétett jelentésben. A program az iraki rendrök képzését célozta, ám Irak de facto kidobott pénznek nevezte a ráfordítást, s az együttmŐködés szikráját sem mutatja.

Újra IRA - Egyesítik erőiket a terroristák

Észak-Írországban a négy legnagyobb köztársaságpárti szervezetbl három azt tervezi, hogy összevonják eriket, és újra beindítják tevékenységüket az IRA (Ír Köztársasági Hadsereg) zászlója alatt. A köztársaságpárti félkatonai szervezetek nyilatkozata kifejti: az ír vezetk elbuktak, ezért „fegyveres küzdelemre van szükség”.

Kémnevelde - Családban marad a KGB

Amerikai gyanú szerint már az orosz ügynökök második gene­rációját nevelte az Egyesült Államokba beépült, többnyire emigráns családoknak álcázott kémhálózat, amikor 2010-ben lebuktatták ket. Munkatársaik és utódaik nem mások lettek volna, mint saját gyermekeik.

A kis német csoda végnapjai

Elérte a krízis a német gazdaságot is. Egyes közgazdászok szerint már az csoda, hogy idáig sikerült ezt elkerülni, és még a legnagyobb vállalatok visszaesése mellett is növekszik a gazdaság. A vezet újságok igyekeznek tompítani a bejelentések súlyát, olyannyira, hogy a németek még mindig bíznak saját márkáik-ban, viszont azt is bevallják, hogy ha nem tudnak magukon segíteni, nem menti meg ket senki.

Újabb mélypont felé tart a brit gazdaság

Alaposan felkavarta a brit belpolitikát az utódlás kérdése az elmúlt hetekben, ahogy egyre jobban látszik, hogy a kormánynak nem sikerült fogást találnia a gazdasági válságon – a meghirdetett megszorításpárti politika inkább lassította, mint élénkítette a gazdaságot.

Belföld

Mészárlás a Jobbikban

Nem titkosszolgálati akció, hanem a Jobbikon belül évek óta kezeletlenül húzódó konfliktusok vezettek a Szegedi Csanád kilépését eredményező botrányhoz, mondták a Heteknek a párt életét közelről ismerő politikusok. Informátoraink ugyanakkor úgy vélik, hogy a néhány hét leforgása alatt „lemészárolt" Szegedi bőven rendelkezik olyan dokumentumokkal, melyeknek az esetleges napvilágra kerülése kapcsán több Jobbik-vezető is komolyan megütheti a bokáját.

Újabb Fidesz-ötlet a választásokra

„Lesz” – így reagált Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök július 27-én reggel a Kossuth Rádióban a műsorvezető kérdésére, ami az előzetes regisztráció valamely formájának bevezetésére irányult. Ezzel beigazo­lódott a mintegy egy éve lappangó gyanú: a kormány nem próbálja meggyőzni, visszacsábítani kiábrándult szavazóit, igyekszik inkább távol tartani őket az urnáktól.

Európa felháborodott a magyar bírák kényszernyugdíjazásán

Az Európai Bíróság gyorsított eljárásban vizsgálja a magyar bírák idő előtti nyugdíjazását az Európai Bizottság kérésére. Addig is idehaza minden érintett potentát hárítja a felelősséget, és úgy tesz, mintha nem volna lehetősége legalább szimbolikus jelentőségű gesztust tenni a kiseprűzöttek irányába. A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint Orbán Viktor hajthatatlansága azt üzeni, hogy ebben a ciklusban semmilyen korlátját nem ismerik el a kormányzati hatalomnak.

Ki lehet Orbán kihívója?

Sorra készülnek a különféle ellenzéki körökben és pártok agytrösztjeiben a forgatókönyvek, hogy milyen összetételŐ összefogással és kinek a miniszterelnök-jelöltségével lehetne Orbán Viktort legyzni. Ma még egyetlen személyt sem látni az ellenzéki térfélen, aki az új pártszövetséget szellemi és intellektuális ervel tet alá tudná hozni, de legalább öt-hat ellenzéki politikust is meg lehet nevezni, aki ezt az együttmŐködést képes megakadályozni.

A DK arra számít, hogy Budai legatyásodik

Az elmúlt húsz év politikai elitjét túl sok minden köti össze ahhoz, hogy bármilyen elszámoltatás sikeres lehessen – jelentette ki a Heteknek az LMP-s Schiffer András. Annak idején tett feljelentést a Sukoró-ügyben Gyurcsány Ferenc ellen, akivel szemben a múlt héten megszüntették a nyomozást. Az elszámoltatás legnagyobb vesztese Budai Gyula lehet.

Diktál az állam, írja a doktor

A kórházak államosítását követen most zajlanak a vezetcserék, s úgy tŐnik, a döntések nem mentesek a politikai szempontoktól.

Európa felháborodott a magyar bírák kényszernyugdíjazásán

Az Európai Bíróság gyorsított eljárásban vizsgálja a magyar bírák idő előtti nyugdíjazását az Európai Bizottság kérésére. Addig is idehaza minden érintett potentát hárítja a felelősséget, és úgy tesz, mintha nem volna lehetősége legalább szimbolikus jelentőségű gesztust tenni a kiseprűzöttek irányába. A lapunk által megkérdezett szakemberek szerint Orbán Viktor hajthatatlansága azt üzeni, hogy ebben a ciklusban semmilyen korlátját nem ismerik el a kormányzati hatalomnak.

Hit és értékek

Varázssziget - Misztika az olimpiai megnyitón

Vitát váltott ki Nagy-Britanniában az olimpiai megnyitó műsoros része. Azt mindenki elismerte, hogy a Gettómilliomos Oscar-díjas rendezője, Danny Boyle által megálmodott program briliáns és az angol hagyományoknak megfelelően önironikusan szellemes volt. Egy vezető kon­zervatív parlamenti képvi­selő szerint azonban „a leg­­balosabb nyitóünnepség" volt a játékok történetében. Más kommentátorok meglepőnek tartották a rendezvény misztikus hangulatát és jelképeit is.

A rettegés prófétája

„Megpróbálom az emberiség ütőerén tartani a kezemet. Azt ábrázolom, ami a legjobban megrémiszti őket” – vallja Alan Moore (képünkön), akit az egész képregényműfaj – köztük a Batman-sorozat – legnagyobb hatású írójának tartanak. A gyakorló mágusként és sámánként is tevékenykedő művész egyik leghíresebb alkotása a denevérember legfőbb ellenségének, Joker figurájának az újraformálása. Ez a hírhedt karakter „kelt életre” a Batman-mészárlásként elhíresült lövöldözés tragikus éjjelén.

Vissza a Templomhoz

A hatóságok arra hivatkoztak, hogy „zsidó szélsőségesek” provokációt terveznek a Templom-hegyen, ezért vonták vissza a korábbi engedélyt. A döntésben szerepet játszott az is, hogy muzulmán vezetők zavargásokat helyeztek kilátásba, ha zsidók és keresztények lépnek a tisá beáv ünnepen a hegy területére. A gyászünnep a zsidó szentély lerombolására emlékezik, de idén egybeesett a ramadán kezdetével is.

A sötét lovag utolsó küldetése

Az új Batman-film bemutatóján történt mészárlás akaratlanul is tragikus reklámja lett az alkotásnak.  A Denevérember és városa, Gotham City sokáig csak egyike volt a sokféle modern mítosznak és urbánus népmesének. Majd Christopher Nolan rendez három egymást követ új változatában az akciódús látvány mellett korunk morális-hatalmi és tömeglélektani kérdései is hangsúllyal jelentek meg. Többnyire elmekórtani összefüggésekben.

HÁTTÉR

Keserédes IMF-vizit

Kormányzati forrásaink szerint a várakozásoknál jobban sikerült az IMF–EU-dele­gáció vizitje: a korrekt hangulatú tárgyalásokon körvonalazódtak a vitás kérdé­sek. Az IMF új főtárgyalóját, Thanos Arvanitist, kemény és belemenős személyiségnek írták le.

Orbánék legyőzhetők

Mi történt Önnel az elmúlt két-három évben?

A tusnádi mantra

Tusnádfürdő szelleme mindig megihleti az anyaország jobboldali politikusait. Retorikai életművének némely jeles darabját maga Orbán Viktor is ott szokta volt előadni az erdélyi fiataloknak, de úgyszintén rendszeres fellépő Németh Zsolt külügyi államtitkár, és korábban, még ellenzékiként megfordult a nyári szabadegyetemen a Fidesz számos korifeusa.

Halotti tor tűzijátékkal

A Gázai övezetbl minden hónapban házilag barkácsolt rakétákat lnek Izraelre. A válaszcsapás azonnali, ritka, hogy nincs halálos áldozat. Az övezetben uralkodó mártírkultusz azonban kitermeli a rakétázók következ nemzedékét.

Miből lesz gyümölcsosztás?

A londoni ötkarikás játékokon a több mint 11 ezer sportoló közül mintegy 3000 muzulmán kénytelen szembesülni azzal a dilemmával: kövesse hitét, vagy saját sportcéljait tartsa szem előtt?

Keserédes IMF-vizit

Kormányzati forrásaink szerint a várakozásoknál jobban sikerült az IMF–EU-dele­gáció vizitje: a korrekt hangulatú tárgyalásokon körvonalazódtak a vitás kérdé­sek. Az IMF új főtárgyalóját, Thanos Arvanitist, kemény és belemenős személyiségnek írták le.

KÁVÉSZÜNET

Az olimpia arcai

Az ötkarikás játékokat nemcsak az izgalmas csaták vagy az emberfelettinek tűnő sportteljesítmények teszik egyedivé, hanem azok a különleges karakterek is, akik - ha csak néhány napra vagy hétre is - igazi globális sztárrá válhatnak.

Heyman Éva elfeledett naplója

Heyman Éva 81 éves lenne, nem sikerült azonban megöregednie: idő előtt, 13 évesen fosztották meg sorsától. A nagyváradi zsidó kislányt üres marketingfogás lenne pusztán csak a „magyar Anne Frankként" emlegetni. Mindketten 13. születésnapjukon kezdenek feljegyzéseikbe, Anne két évvel korábban, mint Éva, aki 1944. február 13-án fog bele a naplóírásba.

Támad a kánikula

Meglehetősen forróra sikeredett az idei nyár, s a nagy meleg megterhelheti a szervezetet. A meleg miatti ájulás azonban még nem hőguta. Lássuk, mit tehetünk, ha valaki a környe­zetünkben rosszul lesz.

Balra át!

Bal lábbal kelt fel, kétbalkezes, balfácán - és még sokáig sorolhatnánk azokat a negatív jelen-tésű kifejezéseket, amelyeket a magyar nyelv a bal oldalhoz társít. Bár ma már egyre el­foga­­dottab­bá válik, a balkezesség évezredek óta kimerít­he­tet­len vitatéma a társadalomban.

Meglepetésmagyarok

A londoni Olimpiai Stadionban megrendezett grandiózus megnyitóünnepséggel múlt hét végén hivatalosan is megkezddtek a XXX. nyári olimpiai játékok. Az els napok eseményei mindjárt alátámasztották azt a már régóta közismert tényt, hogy a sportban mindig vannak esélyesek, ám sokszor mégsem övék lesz a pálma. Ezt mi magyarok mindjárt az els napokban megtapasztalhattuk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!