hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Balra át!

2012. 09. 14.
Bal lábbal kelt fel, kétbalkezes, balfácán - és még sokáig sorolhatnánk azokat a negatív jelen-tésű kifejezéseket, amelyeket a magyar nyelv a bal oldalhoz társít. Bár ma már egyre el­foga­­dottab­bá válik, a balkezesség évezredek óta kimerít­he­tet­len vitatéma a társadalomban.

A történelem során a balkezesség többnyire negatív megítélésben részesült. Míg a barlangrajzok közel fele még bizonyítottan bal kézzel készült, addig a sötét középkorban már egyenesen az ördög művének tartották, ha valaki ezt a kezét használta, bizonyos társadalmakban pedig különféle kegyetlen praktikákkal (bal kéz hátrakötése, testi fenyítés, esetenként halálbüntetés) vették rá az embereket arra, hogy a jobb kezüket részesítsék előnyben.  A negatív személyeket, mint például az áruló Júdást is, balkezesként ábrázolták a korabeli festményeken. Bizonyára ez az évezredeken át tartó elnyomás is közrejátszik abban, hogy napjainkban is a népesség csupán 10 százaléka balkezes.

A jobb vagy bal kéz használatának a kialakulására a tudomány mai állása szerint nincs pontos magyarázat, ám az erre irányuló kutatások érdekes eredményeket mutatnak. Tudósok felfedeztek egy LRRTM1 elnevezésű, apai ágon öröklődő gént, melyből a balkezesek szervezetében jóval több található, mint a jobbkezesekében. Ez a gén felelős azért, hogy míg a jobbkezesek esetében a bal agyfélteke domináns - amely a beszédkészséget és a logikus gondolkozást irányítja -, addig a balkezesek esetében ez többnyire fordítva működik: a jobb agyfélteke domináns, mely az érzelmeket és a kreativitást irányítja, valamint a térbeli tájékozódásért is felel. Ez utóbbi magyarázza, hogy a balkezesek kiemelkedően teljesítenek az olyan, gyors reakcióidőt és jó tájékozódást igénylő sportágakban, mint a tenisz, a labdarúgás vagy a vívás.

A legkorábbi felfedezés szerint a kézhasználat ugyanúgy öröklődik, mint például a szem színe. Az öröklődési törvényeket megalkotó tudós, Gregor Mendel megállapította, hogy ha az egyik vagy mindkét szülő vagy nagyszülő balkezes, akkor nagy valószínűséggel az utód is a bal kezét részesíti majd előnyben - ez az elmélet azonban csak a balkezesek kevesebb mint felére (46 százalék) igaz.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!