hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Támad a kánikula

2012. 09. 14.
Meglehetősen forróra sikeredett az idei nyár, s a nagy meleg megterhelheti a szervezetet. A meleg miatti ájulás azonban még nem hőguta. Lássuk, mit tehetünk, ha valaki a környe­zetünkben rosszul lesz.

A meleg miatti legártalmatlanabb rosszullét a hőségkollapszus, vagyis a verejtékezés, a bőrerek tágulása és a kevés folyadékbevitel miatti ájulás. Hűvös, szellős helyen fektessük a beteget, és itassuk meg!

Napszúrásról beszélünk, ha tartós napsugárzás éri a fejet, és gyakorlatilag begyullad az agyhártya (nem vírus vagy baktérium okozza, azaz steril gyulladásról van szó). Fejfájás, kábultság, szédülés, láz léphet fel. Kissé megemelt felsőtesttel fektessük a beteget, hideg vizes borogatást tegyünk a tarkóra! Lázcsillapító adható. Ha a testhőmérséklet 39 fok fölé nő, vagy tudatzavar lép fel, hűtőborogatás és sürgős kórházba szállítás szükséges. Legjobb azonban a megelőzés: ne menjünk ki a tűző napra, fejfedő mindig legyen rajtunk, különösen kisgyerekeken!

A hőkimerülés lázzal jár, de a hónaljban mért hőmérséklet nem éri el a 38,5 Celsius-fokot. Két formáját különítjük el, a sóhiányos és vízhiányos formát. Sóhiányos formában az erőteljes verejtékezéssel nemcsak vizet, hanem sót is veszítünk. Ha ezt tiszta vízzel pótoljuk, vagy nem eszünk (mondjuk rágcsálnivalót) a víz mellé, akkor úgymond „felhígulunk", vagyis vízmérgezést kapunk. Kissé tudományosabban: a szervezet folyadéktereinek az ionegyensúlya felborul. Ennek következtében izomgörcsök, hasi görcsök, bágyadtság, súlyos esetben keringés-összeomlás léphet fel. Az orvos sótartalmú injekciót ad, ha erre nem rendeződik az állapot, akkor irány a kórház.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!