hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb Fidesz-ötlet a választásokra
Ilyen nincs, és mégis lesz

2012. 08. 02.
„Lesz” – így reagált Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök július 27-én reggel a Kossuth Rádióban a műsorvezető kérdésére, ami az előzetes regisztráció valamely formájának bevezetésére irányult. Ezzel beigazo­lódott a mintegy egy éve lappangó gyanú: a kormány nem próbálja meggyőzni, visszacsábítani kiábrándult szavazóit, igyekszik inkább távol tartani őket az urnáktól.

Ugyanaznap a Magyar Nemzet Kósa Lajos ügyvezető alelnökre hivatkozva írta meg, hogy nem előzetes regisztrációról, hanem „választási feliratkozásról" van szó, amely szerint „csak az vehetne részt az országgyűlési választásokon, aki előtte hivatalosan is jelzi ez irányú szándékát". Úgy látszik, új kifejezés után kellett nézni, a Fidesz alelnökétől idézett félmondat ugyanis definíciószerűen maga az előzetes regisztráció. Nem ritka az ilyesmi a politikában.

Az előző politikai ciklusban Hiller István vezette oktatási tárca kínosan kerülte a tandíj kifejezést, olyannyira, hogy - sikertelenül - igyekezett bevezetni egy új fogalmat, a fejlesztési részhozzájárulást, aminek könnyebben megjegyezhető alakja a FeR lett volna. A második Orbán-kormány szótárában két éve csak múlt időben létezik a megszorítás szó, de nem csak az intézkedések szenvedő alanyai nevezik továbbra is nevén a gyereket. Tarlós István még a 2008-as népszavazás kampányirányítójaként hajtogatta, hogy a macska akkor is macska marad, ha nyávogó szerkezetnek próbálják nevezni. Slágfertignek aligha nevezhető bonmot-ja ma is áll: a Fidesz az előzetes regisztráció bevezetésére készül.

Mivel szakmai érvek nem indokolják a választási eljárás megnehezítését (a korábbi választások során sosem merültek fel komolyan vehető kritikák a választói névjegyzék precizitásával kapcsolatosan), és egy múló pillanatig sem tűnt úgy, hogy nyílt vitára bocsátanák a kérdést, nem nagyon lehet más következtetésre jutni, mint hogy egyszerű politikai számítás áll a döntés hátterében. A közvélemény-kutatásokból ugyanis csak első ránézésre vonható le az a téves következtetés, hogy ellenfelek hiányában a Fidesz újraválasztása biztosra vehető. A kétségkívül töredezett balközép ellenzék (MSZP+LMP+DK) együttes támogatottsága már ma is meghaladja a Fideszét, miközben majd minden második választó egyelőre távol tartja magát a politikától. Ezektől a kiszámíthatatlan, kiábrándult emberektől tart Orbán Viktor: újabb választási győzelméhez azt kell elérnie, hogy a szavazás napján minél kevesebben menjenek el közülük „hirtelen felindulásból" a kormány ellen szavazni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!