hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Varázssziget - Misztika az olimpiai megnyitón

2012. 08. 02.
Vitát váltott ki Nagy-Britanniában az olimpiai megnyitó műsoros része. Azt mindenki elismerte, hogy a Gettómilliomos Oscar-díjas rendezője, Danny Boyle által megálmodott program briliáns és az angol hagyományoknak megfelelően önironikusan szellemes volt. Egy vezető kon­zervatív parlamenti képvi­selő szerint azonban „a leg­­balosabb nyitóünnepség" volt a játékok történetében. Más kommentátorok meglepőnek tartották a rendezvény misztikus hangulatát és jelképeit is.

„Balos multikulturális ócskaság" - ezt twitterezte Aidan Burley brit alsóházi képviselő az éjszakába nyúló megnyitó után. Londoni politikai kommentárok szerint Burley arra a részre utalt, amelyik az ingyenes állami egészségügyi szolgálat érdemeit méltatta. A konzervatív kormányzat szeretne szigorításokat bevezetni ezen a területen, többek között a gyerekek szívsebészeti ellátását biztosító londoni kórházakban. Az értelmezések alapján ez ellen tiltakozhatott a rendező, aki különböző rémalakokat vonultatott fel a kórházi ágyakon fekvő több száz gyerek körül. Burley párttársai - köztük David Cameron brit kormányfő - elutasították a kritikát. Boris Johnson londoni polgármester egyenesen azt mondta, hogy elejétől fogva végigsírta a megnyitót, „mint egy kisgyermek".

A politikától függetlenül is voltak, akik megkérdőjelezték a megnyitó jelképrendszerét. Egy olimpián természetes, hogy a rendező ország először saját magát állítja a rendezvény középpontjába. A program ennek megfelelően elsősorban azt kívánta felvillantani, mi mindennel járultak hozzá a britek az egyetemes, főleg a kortárs globális kultúrához. Ahogy a Washington Post megjegyezte: „Az előző két londoni olimpia alkalmával a brit birodalom még teljes nagyságában pompázott, így nem kellett a megnyitóval ezt külön bizonyítani. Az elmúlt hatvan év azonban Nagy-Britannia folyamatos térvesztéséről szólt, így most az üzenet az volt: »Lehet, hogy a birodalom elmúlt, de nézzék meg: mi mindent adtunk mi, britek az utóbbi évtizedekben is a világnak.«"

Ennek megfelelően a megnyitóban szerepet kaptak a brit szórakoztatóipar hírességei, a királynővel duettező aktuális James Bondtól (Daniel Craig) az örökifjú Paul McCartney-ig, az önironikus brit antihőstől, Mr. Beantől (Rowan Atkinson) a popikonná lett (és az olimpiai válogatottból méltatlanul mellőzött) David Beckhamig. De fellépett Sir Tim Berners-Lee, a világháló brit feltalálója, és J. K. Rowling, a Harry Potter-sorozat írónője is. A hírességek mellett a nagyszabású show 15 ezer önkéntest, köztük több száz gyereket, valamint élő állatseregletet is felvonultatott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!