hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újabb mélypont felé tart a brit gazdaság
Jön Boris?

2012. 09. 14.
Alaposan felkavarta a brit belpolitikát az utódlás kérdése az elmúlt hetekben, ahogy egyre jobban látszik, hogy a kormánynak nem sikerült fogást találnia a gazdasági válságon – a meghirdetett megszorításpárti politika inkább lassította, mint élénkítette a gazdaságot.

A konzervatív párt tagsága a nép-szerűsége csúcsán járó Boris Johnsont szeretné a párt és a kormány élére. Az utódlás kérdésének feszegetését Nick Clegg miniszterelnök-helyettes, a liberálisok vezetője kezdte, aki a közelmúltban nemes egyszerűséggel bejelentette: szívesen kormányozna a Labour-kormánnyal a 2015-ös választást követően. A bejelentés mögött az a feltételezés áll, amit a Munkáspárt (Labour) befolyásos politikusai is osztanak, hogy 2015-ben valószínűleg hasonló patthelyzet alakul majd ki, mint 2010-ben, és újra a liberálisok lesznek a mérleg nyelve – csakhogy ezúttal majd a Labourrel lépnek kormányra.
A dolog egyetlen szépséghibája, hogy bár a Munkáspárt valóban hajlandó a liberálisokkal való koalícióra, de ezt nem Nick Clegg-gel, hanem a veterán Vince Cable gazdasági miniszterrel képzelik el. A hatvankilenc éves politikusnak sokan már a jelenlegi kormányban is jelentősebb szerepet szánnának, szívesen látnák ugyanis George Osborne pénzügyminiszter helyén, akiről egyre inkább az a nézet terjed el, hogy ő az elmúlt ötven év legalkalmatlanabb pénzügyminisztere.
Osborne valóban nagyon nehéz helyzetben van: az olimpiai csillogás ugyan átmenetileg feledteti a gondokat, a játékok végeztével azonban Nagy-Britanniának szembe kell néznie a keserű valósággal, amely szerint a brit gazdaság áprilistól júniusig 0,7 százalékkal zsugorodott. Az adatok arra utalnak, hogy ha marad a tendencia, akkor a brit gazdaság egy újabb recessziós mélypont felé tart éppen. A recesszió rémképe nem sok jóval kecsegtet George Osborne pénzügyminiszter karrierje számára, akit sokan tesznek felelőssé a növekedés elmaradásáért.
David Cameron miniszterelnök természetesen hallani sem akar Osborne menesztéséről, aki nemcsak a kormány, hanem a párt második embere is egyben. Konzervatív oldalon ráadásul őt tekintették David Cameron utódjának a párt és esetleg a kormány élén is. Ezt azonban valószínűleg nem nagyon egyeztették a párttagsággal, akiknek mindössze 2 százaléka látná szívesen a párt élén Osborne-t. A ConservativeHome portál számára készített felmérés szerint ugyanakkor a tagság 32 százaléka üdvözölné a párt élén Boris Johnsont, London jelenlegi főpolgármes­terét. Ez pedig már komoly fejfájást okoz David Cameronnak: Johnson ugyanis nemcsak a párttagság körében népszerű, hanem a londoniak között is. A múlt héten hatvanezer ember skandálta a Hyde Parkban, hogy „Boris, Boris” – ilyen népszerűségről a kormány tagjai álmodni sem mernek. Ugyancsak aggasztó jel, hogy
a pártot anyagilag támogató „donorok” is kezdenek egyre inkább Boris Johnson mögé felvonulni.
A Daily Telegraph értesülése szerint Rupert Murdoch médiamágnás a közelmúltban találkozott Johnsonnal, hogy az utódlás kérdéséről beszéljenek. A lap szerint Murdoch szeretne megszabadulni David Camerontól, és valószínűleg ennek tudható be a The Sun lelkesedése London polgármestere iránt. Boris Johnson nyilvánvaló népszerűsége azonban nem biztos, hogy könnyen politikai tőkére váltható. A 2015-ös választás idején még aktív polgármester lesz, ahhoz azonban, hogy a pártban vagy a kormányban átvegye David Cameron helyét, képviselőnek kellene lennie
az Alsóházban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!