hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keserédes IMF-vizit
Jöttek, láttak, visszamentek

2012. 08. 02.
Kormányzati forrásaink szerint a várakozásoknál jobban sikerült az IMF–EU-dele­gáció vizitje: a korrekt hangulatú tárgyalásokon körvonalazódtak a vitás kérdé­sek. Az IMF új főtárgyalóját, Thanos Arvanitist, kemény és belemenős személyiségnek írták le.

Az IMF - az EU-val karöltve - 2008-ban mentette meg Magyarországot az anyagi csődtől, mikor a világválság kitörésekor 20 milliárd eurónyi hitelt nyújtott az országnak. A választások után, rövid tárgyalásokat követően Orbán Viktor 2010 nyarán küldte el az IMF és az EU delegációját, mondván, nincs dolgunk velük, mert az ország a saját lábán is megáll. Tavaly novemberben a drámaian gyenge forintárfolyam napjaiban végül Magyarország újra az IMF-hez fordult segítségért. Nyolc hónap vita után a közelmúltban érkeztek az IMF és az EU szakértői, hogy tárgyalásokat kezdjenek a magyar kormánnyal és a Nemzeti Bank vezetővel az újabb, a kormányzati propaganda szerint védőhálónak szánt hitel­program részleteiről.

Csere a vezetésben

A magyar politikai és üzleti világban érdeklődéssel várták, hogy az új IMF- tárgyaló, Thanos Arvanitis milyen habitusú lesz. Időközben ugyanis ezen a poszton változás történt, a 2008-as hitelmegállapodást tető alá hozó, „magyarbarátnak" tartott Christoph Rosenberg professzort májusban váltotta a görög származású Arvanitis, aki eddig Ukrajnában teljesített szolgálatot. Éppen ezért közgazdászkörökben - egyébként nem alaptalanul - úgy vélték, hogy a váltás indokai között az is szerepelhetett, hogy a „ görög" jobban képes a „félbalkáni-félázsiai" magyar politikai életben lavírozni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!