hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mészárlás a Jobbikban
A „zsidóügy” szétrobbanthatja a radikálisokat

2012. 08. 02.
Nem titkosszolgálati akció, hanem a Jobbikon belül évek óta kezeletlenül húzódó konfliktusok vezettek a Szegedi Csanád kilépését eredményező botrányhoz, mondták a Heteknek a párt életét közelről ismerő politikusok. Informátoraink ugyanakkor úgy vélik, hogy a néhány hét leforgása alatt „lemészárolt" Szegedi bőven rendelkezik olyan dokumentumokkal, melyeknek az esetleges napvilágra kerülése kapcsán több Jobbik-vezető is komolyan megütheti a bokáját.

„Csanád politikai hulla, de nem olyan ember, aki megtorlatlanul hagyná, hogy így elbántak vele" - mondta a Heteknek a Jobbik egyik korábbi meghatározó politikusa Szegedi Csanád bukása kapcsán. Hogy mit hoz a jövő, visszavág-e Szegedi az őt ért sérelmekért, egyelőre csak sejthető. Az viszont már történelem, hogy a Jobbik egyik legbefolyásosabb politikusaként számon tartott egykori alelnökkel néhány hét alatt leszámoltak ellenfelei: a Szegedi zsidó származását feltáró újságcikket követően a párt elnöksége nem elégedett meg azzal, hogy a politikus minden jobbikos tisztségéről lemondott, a pártvezetők EP-mandátumának visszaadására is felszólították. Szegedi ezt megtagadta, viszont kilépett a pártból, hogy ezzel - mint Szegedi környezetéből megtudtuk - kikerülje az elnökség által beígért etikai vizsgálatot.

A Szegedivel kapcsolatos jobbikos nyilatkozatok nemcsak a pártvezetők tanácstalanságát, hanem jellemtelenségüket is bizonyítják. Novák Előd alelnök a Szegedi származására adott első reakciójában még azt írta, mostantól van zsidó barátja is. Később, amikor nyilvánosságra került, hogy Szegedi 2010 őszén anyagi előnyöket ígért a hallgatásért annak a férfinek, aki zsidó felmenőivel szembesítette, Novák már azt írta, Szegedinek azért kell lemondania, mert tudott származásáról, mégis „végighazudta az elmúlt másfél évet". Amikor Szegedi erre reagálva megírta, hogy származásával kapcsolatban már 2010 őszén tájékoztatta Novákot, Novák ismét váltott, és azzal felelt, hogy Szegedinek azért kell lemondania, mert uniós pénzből ígért támogatást az őt zsaroló férfi hallgatásáért. Novák - hasonlóan Vona Gábor pártelnökhöz - folyamatosan hangsúlyozta, hogy Szegedinek nem származása, hanem korrupció miatt kell távoznia a tiszta politizálást ígérő Jobbikból. Csakhogy kedd este kiderült: mindeközben Novák a párt belső levelezőlistáján vezetőtársainak azt írta Szegediről: „Ha nem hazudik, ha nem titkolja el származását, akkor - szép dolog vagy nem, más kérdés - soha nem lett volna sem EP-képviselő, sem alelnök" - idézte az MNO.hu Novákot.

Novákhoz hasonlóan szerencsétlenkedett a kommunikációt tekintve Szabó Gábor pártigazgató is. A sokak szerint a Jobbikot a háttérből irányító Szabó július 28-án - tehát tudva, hogy Szegedi pénzt ígért származása homályban hagyásáért - azt írta a párt borsodi tagságának, hogy Szegedi azért kényszerült lemondani, mert így akarta elkerülni az ellene és a Jobbik ellen fellépő „ellenség" további támadásait. Szabó tehát Szegediről mint áldozatról írt a párttagságnak, miközben az elnökség tagjaként egyetértett Szegedi elítélésével és a határozattal, melyben az EP-képviselőségről való lemondásra szólították fel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!