hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Heyman Éva elfeledett naplója
„Biztos úr, bársonyszalagot vihetek a gettóba?”

2012. 09. 14.
Heyman Éva 81 éves lenne, nem sikerült azonban megöregednie: idő előtt, 13 évesen fosztották meg sorsától. A nagyváradi zsidó kislányt üres marketingfogás lenne pusztán csak a „magyar Anne Frankként" emlegetni. Mindketten 13. születésnapjukon kezdenek feljegyzéseikbe, Anne két évvel korábban, mint Éva, aki 1944. február 13-án fog bele a naplóírásba.

Évát 1944. június 3-án deportálták Auschwitzba. A kiskamasz írásos hagyatékát az utolsó pillanatokban csempészte ki Mariska nevű szakácsnőjük a gettóból. A kislány naplója kulcsát a nyakában viselte egy láncon.

„Az egyik rendőr meglátta a nyakamban a kis aranyláncomat, amit a születésnapomra kaptam, és amin a te kulcsodat viselem, kis Naplóm. »Még mindig nem tudják, hogy nem szabad aranytárgyat maguknál tartaniok? Ez most már nem zsidó magántulajdon többé, hanem nemzeti vagyon«" - írja Éva 1944. május 5-én. Mielőtt vagyontárgyát átadta volna, a napló kulcsát átfűzte egy bársonyszalagra, de előtte megkérdezte a rendőrt: „Biztos úr, bársonyszalagot vihetek a gettóba?"

A vékonyka kötet gyermeki narratívája megdöbbentő őszinteséggel vall halálfélelmeiről, megaláztatottságáról, kiszolgáltatottságáról, mindazokról a nyomorúságokról, melyekkel kislányként szembesült. Beszámol arról, hogyan kobozzák el a csendőrök a rég áhított piros biciklijét, amit Pénteknek keresztelt, és éveken át gyűjtögetett rá. Nem hagyja nyugodni barátnője, a kis Münczer Márta tragédiája, akit 1941-ben hurcoltak el szüleivel Kamenyec Podolszkba. Feltehetőleg agyonlőtték őket. Márta édesapjának Bukovinában született édesanyja hiába látta meg a napvilágot Magyarországon, irataikat a hatóság nem találta rendben. „Akik nem Magyarországon születtek, azokat a zsidókat elviszik Lengyelországba, és ott valami nagyon rossz történik velük!" - írja Éva. A gyermek gyakori rémálmaiban Márta mellett áll, és várja, hogy agyonlőjék.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!