hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A rettegés prófétája
A képregények mágusa keltette életre Jokert

2012. 08. 02.
„Megpróbálom az emberiség ütőerén tartani a kezemet. Azt ábrázolom, ami a legjobban megrémiszti őket” – vallja Alan Moore (képünkön), akit az egész képregényműfaj – köztük a Batman-sorozat – legnagyobb hatású írójának tartanak. A gyakorló mágusként és sámánként is tevékenykedő művész egyik leghíresebb alkotása a denevérember legfőbb ellenségének, Joker figurájának az újraformálása. Ez a hírhedt karakter „kelt életre” a Batman-mészárlásként elhíresült lövöldözés tragikus éjjelén.

Alan Moore az angliai Northamptonban született 1953-ban. Iskolás éveiben már aktív LSD-fogyasztó lett, és elmondása szerint az akkori látomásai a mai napig nagy hatással vannak rá. Tanulmányai hamar véget értek, amikor kábítószert próbált eladni osztálytársainak. Ezt követően alkalmi munkákból élt, emellett álnéven képregényeket írt és rajzolt, elsősorban mágikus és horror műfajban. Ekkoriban kezdte el gyakorolni az okkultizmus különböző formáit, és összeállítani sajátos újpogány, keresztényellenes világnézetét. Az egyistenhitet nevetséges leegyszerűsítésnek minősítette, és azt tartotta, hogy az embereknek meg kell ismerniük a szellemvilág különböző „hangjait". Műveiben emellett hangot adott anarchista és rendszerellenes politikai nézeteinek is.

Moore képregényeinek legfőbb jellemzője volt, hogy kultikus hatást és egyfajta függőséget, szélsőséges rajongást váltottak ki az olvasókból. Hamarosan a két nagy amerikai kiadó, a Marvel és a DC Comics is felfigyelt rá, végül az utóbbi adta meg neki a nagy lehetőséget.

Az amerikai képregénykiadók folyamatosan ingadozó sikere mindig is az emberek vágyainak és képzeletének megértésétől függött. Az emberfeletti hősök iránt fellépő igény indította el Superman karrierjét, az útkereső tinédzserek problémái vitték sikerre a Pókembert, a misztikum iránti vágy a titokzatos Batman, a tudomány mindenhatóságába vetett hit pedig a Vasember népszerűségét táplálta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!