hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az olimpia arcai

2012. 09. 14.
Az ötkarikás játékokat nemcsak az izgalmas csaták vagy az emberfelettinek tűnő sportteljesítmények teszik egyedivé, hanem azok a különleges karakterek is, akik - ha csak néhány napra vagy hétre is - igazi globális sztárrá válhatnak.

A lábnélküli futó

Oscar Pistorius az idei olimpia egyik legérdekesebb alakja. Nem az teszi különlegessé, hogy a 26 éves férfi 400 méteres síkfutásban, illetve 4×400 méteres váltóban versenyez Dél-Afrika színeiben, hanem az, hogy csecsemőkorában csontrendellenesség miatt térdtől lefele mindkét lábát amputálták. Azóta karbonszálas művég­ta­gok­­kal jár és fut, ugyanis gyerekkora óta aktívan sportol.

Oscar szülei, Henk és Sheila nehéz döntés előtt álltak, amikor elfogadták az orvosok tanácsát: ha csecsemőkorban amputálják a bébi lábát, akkor kisebb traumával megúszhatják, és gyermekük könnyebben alkalmazkodik az adottságaihoz. S valóban, a fiú iskolás kora óta aktívan sportol. Vízilabdázott, teniszezett, bokszolt, birkózott, triatlonozott, sőt, rögbizett is. 2003-ban egy rögbimeccs során megsérült a térde, s orvosai tanácsára futásra váltott. Egy évvel később az athéni paralimpián szerzett aranyérmet 200 méteres síkfutásban, 2008-ban pedig már 4 versenyszámban (100, 200 és 400 méteres síkfutás). Idén már a „rendes" olimpián is engedélyezték az indulását, s ezzel precedens értékű döntés született a sporttörténelemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!