hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A DK arra számít, hogy Budai legatyásodik
Besült a mutatvány

2012. 09. 14.
Az elmúlt húsz év politikai elitjét túl sok minden köti össze ahhoz, hogy bármilyen elszámoltatás sikeres lehessen – jelentette ki a Heteknek az LMP-s Schiffer András. Annak idején tett feljelentést a Sukoró-ügyben Gyurcsány Ferenc ellen, akivel szemben a múlt héten megszüntették a nyomozást. Az elszámoltatás legnagyobb vesztese Budai Gyula lehet.

Augusztus 31-ével menesztik Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztost – a kormányzati kommunikáció szerint azért, mert befejezte feladatát. Ha viszont a tényeket nézzük, akkor valószerűbb lehet a Népszabadság információja, amely szerint Budaira maga Orbán Viktor is neheztel az elbukott Gyurcsány-ügy miatt. Kétségtelen, hogy az egykori miniszterelnök volt a „legnagyobb vad”, de korántsem az ő ügye az elszámoltatás egyetlen kudarca. Az elmúlt másfél évben összesen 1434 bejelentés érkezett az előző kormányzati ciklushoz köthető visszás, vitatható ügyekben Budai Gyulához, és ezek alapján 107 esetben készült vizsgálati jelentés vagy feljelentés. Ezek közül 46 kormánybiztosi feljelentés tárgyában van folyamatban nyomozás, és eddig mindössze 4 ügyben történt meg a vádemelés.
Gyurcsány Ferenc ellen – az ő értelmezésével ellentétben – bizonyítottság hiányában és nem bűncselekmény hiányában szüntették meg a nyomozást Sukoró-ügyben. Budai Gyula mégis kénytelen volt hárítani a felelősséget, mondván, hogy a volt miniszterelnök ellen Schiffer András tett feljelentést. Ugyanakkor ez az ügy a Fidesz 11-es toplistáján is szerepelt. Ezek között ott volt még többek között Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Simor András jegybankelnök offshore-érdekeltségeinek vizsgálata – ám ezek feledésbe merültek.
Ugyanakkor Budai „beégett” például az úgynevezett „filozófusüggyel” kapcsolatban is, amelyben nemzetközi hírű tudósok (például Heller Ágnes, Radnóti Sándor, Vajda Mihály) ellen indítottak mind a sajtóban, mind a kormánybiztosi íróasztalról megalázó, s mint kiderült, alaptalan támadást. Március óta nem történt semmi a moszkvai kereskedelmi kirendeltség értékesítése miatt indult nyomozásban sem; az pedig kifejezetten kínos volt, amikor a Malév privatizációs vizsgálatával kapcsolatban egy sajtótájékoztatón Budai Gyula olyan papírt lobogtatott, amire nem az volt írva, amit ő mondott.
Volt olyan ügy, amiben maga a kormánybiztos sem maradt érintetlen. Amikor 2010-ben egyes honvédelmi vezetőkről megállapította, hogy olcsón jutottak nagy értékű állami laká­sokhoz, az is kiderült, hogy ezeknek a honvédelmi szolgálati lakásoknak a kedvezményes megvásárlását a jogszabályok lehetővé tették, sőt, a kilencvenes években maga Budai is efféle munkáltatói segítséggel vett meg katonai ügyészként egy budapesti belvárosi ingatlant.
„Amit Budai Gyula és a mögötte álló Orbán Viktor ebben az ügyben el szeretett volna érni, az nem elszámoltatás, hanem a politikai ellenfelekkel, legfőképpen Gyurcsány Ferenccel való leszámolás” – vélekedett lapunknak Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője. Hozzátette: beszédes, hogy a Sukoró-ügyben még a „kézivezérelt” ügyészség sem tudott vádat emelni.
A képviselő sérelmezi, hogy miközben a volt kormánybiztos rengeteg volt és jelenlegi közéleti szereplőt vagy például világhírű filozófust sértett vérig, sem ő, sem Orbán nem kért bocsánatot. „Budai Gyula egy személyben a rendszer karikatúrája, aki polgári perekben már eddig is több esetben felelt rágalmazó kijelenté­seiért, és jó esély van arra, hogy a ciklus végére teljesen legatyásodik. Bár ez természetesen a megvádolt embereknek okozott kárt nem tudja semmissé tenni” – fogalmazott Vadai. Érdeklődésünkre, miszerint Gyurcsány is perelni fog-e, a politikus azt felelte, ezt a volt miniszterelnöktől kellene megkérdezni, aki egyébként több alkalommal elmondta, hogy a vádlóit ki fogja perelni a vagyonukból.       
Arra a kérdésre, hogy miként lehetne úgy végezni az elszámoltatást, hogy az egyúttal hatékony legyen, de mégsem elszámoltatás, Vadai azt mondta, hogy ebben nincs tapasztalata, de annyi bizonyos, hogy a jelenlegi kormánynak is vannak olyan ügyei – lásd Közgép, földpályázatok, az UD Zrt. ügye, kémügy –, amelyeket illene kivizsgálni.
Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselője szkeptikus az elszámoltatást illetően – bár ő ezt inkább realizmusnak nevezi. „A Fidesz saját fanatikusai adrenalinszintjének a fenntartásához rázogatja ugyan a bilincset a szocialisták feje fölött, ám az elmúlt húsz év politikai elitjét túl sok minden köti össze ahhoz, hogy bármelyik komoly ügyet tisztázni lehessen” – állítja az LMP-s politikus. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy a rendszerváltás óta egyetlen meghirdetett elszámoltatás sem volt sikeres. „2002-ben a szocialista Keller László nagy elánnal látott munkához, de az első Orbán-kormány ellenzékének 2001-es, 2002-es vádjairól semmi nem derült ki” – utalt az eggyel korábbi próbálkozásra Schiffer, aki szerint egyértelmű, hogy „ennek a politikai klikknek nem érdeke, hogy az emberek tisztán lássanak”. Arra a felvetésre, hogy nehezen hihető, hogy Gyurcsány ügyében – amiben éppen ő tett feljelentést – pusztán az „összejátszás” miatt nem sikerült vádat emelnie az ügyészségnek, azt mondta, konkrét ügyekről nem nyilatkozik. Hozzátette: ha szükség van Keller- és Budai-féle kormánybiztosokra, akkor az ő feladatuk éppen az lenne, hogy összegyűjtsék a kormányapparátus által hozzáférhető szükséges bizonyítékokat, hiszen ebből a szempontból jobb helyzetben vannak, mint maga az ügyészség. Schiffer András úgy véli, hogy ennek kudarca visszahullhat az adott kormány fejére.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!