hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2013. 11. 08. (XVII/45) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Választási show Ramallahban

Elnököt választottak Palesztinában. Hogyan sikerült ez, amikor az első és egyben az eddigi utolsó szavazás 2005-ben volt? Nos, a nyugati reality show-k divatja elérte Ciszjordániát is, ahol előbb az Arab Idol sorozat döntött nézettségi rekordokat, majd Az elnök címmel egy népszerű politikai vetélkedőt is megrendeztek. Az érdeklődés azt jelzi, hogy a palesztin választók a szavazófülkében is szívesen kifejeznék véleményüket - ha erre lehetőséget kapnának.

Lady Gaga és a hadititkok

Az állami pénzeket sokféleképpen lehet meglovasítani. Van, ahol elég magas rangú kormánypárti politikusokkal jóban lenni, máshol állami beruházásokon, építkezéseken lehet a milliárdokat kitalicskázni. Az Egyesült Államokban most éppen a haditengerészet magas rangú tisztje keveredett korrupciós botrányba, több millió dolláros kárt okozva a költségvetésnek, melynek hasznát egy maláj üzletember fölözte le.

Vaktölténnyel lőtt az Auróra

Minden nemzetnek megvan a valósággal aligha egyező hősi mítosza. Ősi, lelkesítő példánk Lehel kürtje, vagy éppen Búvár Kund felemelő története, melyek évszázadokon át életben tartották a nemzeti öntudatot, hősiességet. A kommunista blokk népeinek hajdani „nagy tanítója”, Joszif Viszarionovics Sztálin sem nyúlt a cári hadvezérek dicsőségéhez – kivéve az 1941 novemberi dísszemlén tartott beszédét – így a partizán-, matrózmítosz mellett megteremtette egy hajó, egy műszaki remekmű, az Auróra legendáját.

Abortusz: a vallásos szavazók is ellenzik a szigorítást

A KDNP megszigorítaná a művi meddővé tételt Magyarországon. Az abortusz-szabályozáshoz várhatóan azért sem nyúl hozzá a kormány, mert akkor a saját szavazótáborával is szembekerül.

Űrháború Ázsiában

Űrszondát küldött a Marsra India a hét elején. Az ázsiai ország első ilyen jellegű próbálkozása eldöntheti, képes lesz-e az űrkutatás területén felemelkedésre számító India a bolygóközi űrutazások megvalósítására. A szonda, melynek sikeres célba jutása esetén 2014 szeptemberében kell Mars körüli pályára állnia, a tervek szerint a vörös bolygó légköréről és felszínéről fog adatokat gyűjteni.

Álarcos támadók, széttört urnák

Három helyen ismétlik meg a voksolást a vasárnap lezajlott koszovói helyhatósági választások első fordulója után. A szavazás az ország nagy részén ugyan rendben lefolyt, de Észak-Koszovóban több súlyos incidens történt, ami kétségessé teheti az egész választás legitim voltát. A választás kulcsfontosságú a Belgrád és Pristina között áprilisban megkötött brüsszeli megállapodás szempontjából, amely előirányozza az észak-koszovói szerb települések közösségének létrehozását.

Zsidó temetőben nyugszik a Gestapo parancsnoka

Úgy tűnik, megoldódott a rejtély, amelyet a második világháborút követően évtizedekig keresett háborús bűnös, Heinrich Müller eltűnése okozott. A Gestapo rettegett vezetőjét, aki egyike volt a náci rezsim legbrutálisabb tetteiért felelős magas rangú tisztjeinek, a szövetségesek Berlin felett aratott győzelme után valószínűleg zsidó temetőben helyezték nyugalomra.

Picasso a konzervek között

Egy hétvégi újsághír szerint a müncheni vámosok milliárd eurós műkincsgyűjteményre bukkantak egy nyugdíjas férfi lakásában. A gyűjteményben állítólag mintegy 1500, a nácik által zsidóktól elrabolt, vagy alacsonyabb rendűnek minősített műkincset találtak meg, köztük Picasso, Renoir, Matisse, Chagall, Albrecht Dürer, Toulouse-Lautrec és más híres festők műveit. A férfi ellen azonban mégis adócsalás gyanúja miatt folyik nyomozás.

Taktikát váltott a muzulmán testvériség

Mindössze fél napig tartott Mohamed Murszi megbuktatott elnök pere Egyiptomban, a tárgyalást ugyanis január 8-ára napolták el. A helyszínül szolgáló kairói Tora börtön előtt tüntetők verődtek össze, akik kövekkel dobálták meg az állami televízió munkatársait.

Belföld

Horthy és a reformátusok

Miközben a közvélemény jó része Horthy Miklóst mint Hitler szövetségesét és a holokausztért is felelős vezetőt is elítéli, a Horthynak mellszobrot állító református lelkészt saját egyháza csupán az esemény politikai jellege miatt vonta kérdőre. Az ügy kapcsán több kormánypárti politikus is kimutatta a foga fehérét.

A választásokig biztosan kitart a devizahitelesek megmentése

Frontális támadás helyett legfelsőbb bírói állásfoglalással igyekezne a kormány áttörést elérni a devizahitelesek megmentésében. Ezzel egyrészt elkerülhető, hogy drasztikus törvényhozási eszközökkel kelljen együttműködésre kényszeríteni a bankokat, másrészt a téma egészen a választásokig kitarthat. A november elejére beharangozott átfogó megoldáscsomaggal egyelőre a kormány nem lőtt el minden puskaport, ezért a bankok egyelőre megkönnyebbülhettek.

Vona törököt fogott

Több török egyetemen is előadást tartott Vona Gábor az elmúlt napokban. Az ankarai turnén a jobbikos pártvezető a magyar és a török nép örök barátságáról beszélt, melyet véleménye szerint sem vallási különbözőségek, sem korábbi történelmi szembenállások nem írnak felül. Internetes hozzászólások fényében a párt hazai szimpatizánsait ugyanakkor komolyan megosztja az ügy: többen túlzásba vitt iszlámbarátsággal vádolják Vonát.

21. századi Árvácskák

A gyerekeknek családban a helyük – hangzott el a héten azon a sajtótájékoztatón, amelyet Balog Zoltán miniszter tartott a gyermekvédelmi törvény 2014. január 1-től életbe lépő változásairól. A kiskorúak ezentúl csak nevelőszülőknél helyezhetők el, akiknek foglalkoztatási jogviszonyt, megemelt bérezést, új képzést biztosítanak. Kritikusok szerint továbbra sincs garancia a megélhetési nevelőszülők kiszűrésére, s a változások fő indoka a forráskivonás.

Kormányzati kálvinizmus

A nemzetközi visszhangot is kiváltó hétvégi Horthy-szobor-avató egyik tanulsága, hogy az antiszemita kormányzót saját egyháza sem tudja  lenyelni, avagy kiköpni. Ez az ambivalencia a kormányzati szereplők nyilatkozataiban is jól megfigyelhető, s ennek egyik oka vélhetően a protestáns hagyományon alapuló történelemszemléletükben rejlik. Ezek után jogos kérdés, hogy mennyiben befolyásolja a kálvinizmus világlátása és hatalomhoz való viszonya a jelenlegi kormányzati politikát.

Szokatlan ünnepség

Emléktábla-avatási ünnepség volt november 4-én Jászberényben. Egy szovjet tisztre emlékeztek, aki 1956. október 24-én nem lövetett a felvonuló lakosságra. A jászberényi szovjet páncélos laktanya udvarára helikopter ereszkedett le ’56 november 4-én, szovjet tisztek léptek ki ajtaján. Azonnal a parancsnoki épületbe mentek, és rövid idő múltán a parancsnokot kísérve léptek ki az épületből. A tisztet az egyik tűzfalhoz állították, fegyverek dörrentek, a tiszt összeesett.

Szombathelyi szappanopera

A kábítószer mellett prostituáltak társaságában lazultak a szombathelyi fideszesek a Balatonon és az Adrián – erről Czeglédy Csaba, az MSZP városi frakcióvezetője beszélt egy múlt heti sajtótájékoztatóján. A városvezetés cáfol és feljelentést tesz, lapunknak többen állítják, nem orgiákon, hanem komoly vitorlásversenyeken vettek részt.

21. századi Árvácskák

A gyerekeknek családban a helyük – hangzott el a héten azon a sajtótájékoztatón, amelyet Balog Zoltán miniszter tartott a gyermekvédelmi törvény 2014. január 1-től életbe lépő változásairól. A kiskorúak ezentúl csak nevelőszülőknél helyezhetők el, akiknek foglalkoztatási jogviszonyt, megemelt bérezést, új képzést biztosítanak. Kritikusok szerint továbbra sincs garancia a megélhetési nevelőszülők kiszűrésére, s a változások fő indoka a forráskivonás.

Hit és értékek

Róma megér egy misét

Nagy Konstantin intézkedései nyomán i. sz. 313 után megkez­dődött az állam és az egyház összefonódása, és a 4. század végére a Római birodalomban kiformálódott a római katolikus állam­egyház. Sokak számára úgy tűnt, hogy az állam által biztosított  privilegizált helyzet, a megannyi kedvezmény és támogatás az egyház megerősödését fogja eredményezni. A valóságban azonban épp az ellenkezője zajlott le. A hivatalos egyházban látványos erkölcsi romlás ment végbe és egyre kevésbé tudták úgy közvetíteni az evangéliumot, hogy az az emberek életében pozitív változásokat eredményezzen. Sőt, azokat a keresztényeket kezdték üldözni, akik ragaszkodtak a hiteles, valódi keresz­tény­séghez és a bibliai hithez.

HÁTTÉR

Uniós felvilágosító program: abortusz és önkielégítés

Nemmel szavazott az Európai Parlament plenáris ülése az abortusz általános joggá tételét célzó Estrela-jelentésre. A dokumentum, amely a nők szexuális és reproduktív egészségét és jogait tekinti át az Európai Unióban, feminista és melegpárti programjával kiverte a biztosítékot a konzervatív képviselők körében, akik a vitára szánt ötperces limit ellenére végül sikerrel akadályozták meg annak elfogadását. A portugál szocialista képviselő, Edite Estrela által jegyzett határozati javaslat ellenőrzés alá vonná az egészségügyi dolgozók abortusszal kapcsolatos lelkiismereti szabadságának gyakorlását, és a gyermekek korai szexualizálását eredményező felvilágosító programot vezetne be minden iskolás számára.

Sorra alakulnak az istentagadó gyülekezetek

Vasárnapi Gyülekezet néven hozott létre ateista egyházat két brit komikus. A vallásos formák között, de vallásos tartalom nélküli gyüleke­zetekre az alapítók szerint azért van szükség, mert az ateistákban is nagy igény van arra, hogy közösségben éljék meg „hitetlenségüket”.

Kishantos nem hagyja magát

A kishantosi kisemmizett ökogazdaság bejárójánál várunk. A Nemzeti Földalap (NFA) képviseletében 9 órára ígérte magát a fehérvári osztályvezető. 9 óra 11 perckor meg is érkezik Suzuki terepjárón, Ács Sándorné Éva ügyvezető fogadja. Odabenn a kastélynak mondott kúria előtt többször is elmondta a körülbelül 200 fős tömegnek: fegyelmet, csöndet kér, ne botránkoztassanak meg senkit a demonstráció idején.

Bicskával eszem a hálál kolbászt

Hosszú Ferenc – muszlim nevén Ali Hasszán – annak idején az egri Dobó István Gimnázium csere­diákjaként került ki egy évre Malajziába. Végül tíz évig maradt, és közben fel­vette a muzulmán hitet. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Főiskola Nemzetközi Tanul­mányok szakán oktat Ázsia tudományokat. Életútja nem egyedi jelenség hazánkban, ám a magyar hagyományokat figyelembe véve, sokaknak meglehetősen idegenül hat.

Balatonlelle sosem unalmas

A szezonban nyüzsgő kisváros most pihen, de egyáltalán nem alszik! Ahogy elmúlik a nyár, már kezdődik is a kö­vetkező évre való felkészülés. Lázas munka folyik, hogy a város, szlogenjéhez méltóan, minden évben új „szenzációval” várja a vendégeket, vagy éppen olyan fejlesztéseket valósítson meg, mely a balatonlelleiek életminőségét javítja.

A KITE-ügylet

Papíron lezárult az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor cég, a tavaly csaknem 200 milliárd forintos forgalmat bonyolító KITE Zrt-ért folytatott harc. A második leggazdagabb magyar, Bige László tulajdonában lévő Péti Nitrogénművek Zrt. hosszas előkészítés után kívánta megszerezni a KITE többségét, ám az utolsó pillanatban a KITE egyik középvezetője elővásárlási jogára hivatkozva ráígért az ajánlatra, így Guba Sándor lett a cég új tulajdonosa. A cégben a többséget biztosító 52 százalékos pakettért a névérték 20,5-szeresét adta, míg Bige László nagyvállalkozó a 18-szorosát kínálta. Guba mögött Csányi Sándor OTP-elnököt sejtik.

KÁVÉSZÜNET

125 éves a sárga keret

Hogyan változnak a gleccserek? Hogy néz ki a felhők fölé épült ősi város, Machu Picchu? Ki az a rejtélyes afgán lány? Léteztek-e valaha óriáslábúak? Miről mesél a Titanic az Atlanti-óceán mélyén? Még hosszan sorolhatnánk a kérdéseket, amelyeket a National Geographic Társaság immár 125 éve igyekszik számunkra megválaszolni.

Praktikák sok gyerekhez

Öt éve, 2008 őszén indította útjára internetes naplóját Praktikák sok gyerekhez címmel Kövérné Kalmár Mónika. Ma már naponta több ezren olvassák a keszthelyi négy­gye­rekes anyuka blogját, amelyben nemcsak háziasszonyoknak ad gyakorlatias tanácsokat - írásai sokakat jókedvre derítenek.

Gyógyító zene

Egy görög monda szerint Aszklépiosz egy beteg embert az amfiteátrum közepére fektetett, és speciális hangok segítségével próbálta meggyógyítani. Az i. e. 6. században Püthagorasz állí­tólag hárfajátékkal pihentette diákjait, hogy kitisztíthassák gon­do­lataikat. A növények a kertészek szerint gyorsabban fej­lődnek, ha komolyzene szól a közelben. A tehenek több tejet adnak melódiák hatására, sőt, kifejezett érdeklődést mutatnak a dzsessz iránt.  Milyen hatásai vannak a zenének? Valóban okosabbak leszünk tőle?

Sportos nemzeti ovisok

Az MLSZ támogatásával és Buzánszky Jenő nevével fémjelezve elindult néhány éve az Ovi-Foci Program, annak érdekében, hogy játékos formában ismertesse és szerettesse meg a gyerekekkel a sportágat. Az állam jogi és adminisztratív befolyásával ezt „Nemzeti Ovi-Foci Programmá” szeretnék fejleszteni. Sokakban felmerülhet a kérdés: szükség van-e egyáltalán intézményesült ovi-focira?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!