hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A KITE-ügylet

2013. 11. 14.
Papíron lezárult az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági integrátor cég, a tavaly csaknem 200 milliárd forintos forgalmat bonyolító KITE Zrt-ért folytatott harc. A második leggazdagabb magyar, Bige László tulajdonában lévő Péti Nitrogénművek Zrt. hosszas előkészítés után kívánta megszerezni a KITE többségét, ám az utolsó pillanatban a KITE egyik középvezetője elővásárlási jogára hivatkozva ráígért az ajánlatra, így Guba Sándor lett a cég új tulajdonosa. A cégben a többséget biztosító 52 százalékos pakettért a névérték 20,5-szeresét adta, míg Bige László nagyvállalkozó a 18-szorosát kínálta. Guba mögött Csányi Sándor OTP-elnököt sejtik.

Bige László nem adja fel a KITE megszerzésére irányuló üzleti céljait – áll a Nitrogén Művek sajtóközleményében, miután a vételi szándékát lesöpörte az asztalról a KITE vezetése, a Guba Sándor által tett ajánlat révén. A második leggazdagabbnak tartott üzletember a sajtónak azt mondta, „a tárgyalások alapján lezártuk az ügyet, mostantól a jogászoké a pálya”. Bige László arra hivatkozik, hogy a KITE-menedzsment nyolc tagja korábban aláírta azt a szerződést, amely a vezetőkhöz kötődő Stabilizáló Kft. és az Összehangoló Kft. összesen 37 százalékos tulajdonrészét a Nitrogénműveknek adja. Bige azt is állítja, nem lehet, hogy Guba hitelből fizet a cégért, mivel az elmúlt 23 évben a KITE-nek összesen volt 27 milliárd forint nyeresége, vagyis józan számítások alapján nincs bank, amely finanszíroz erre a célra egy 15-20 milliárdos hitelt.

Ha nyíltan nem is hangzott el, de a „műtrágyakirály” szavai mögött érezni a sugallatot: valamelyik milliárdos befektető állhat a KITE-tranzakció mögött. Ha alaposan megvizsgáljuk, akkor a hazai agrárium tulajdonosi szerkezete egyértelművé teszi a titokzatos befektető személyét – mondta lapunknak Tóth József agrárközgazdász.

Az érintett pénzintézet nem más, mint az OTP, és annak vezetője Csányi Sándor, aki agrárbefektetéseiről már közismert. Csányi Sándor a szeptember elején zajló Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon, az OMÉK-on bejelentette, hogy az OTP a hazai agrárium hiteligényének 40 százalékát fogja hitelezni a jövőben. Ezt akkor senki nem értette, lévén, a mai helyzetben ez a hitelarány jó, ha eléri az 5 százalékot az OTP tekintetében. A KITE megszerzésével azonban mindez már lehetségessé válik, hiszen az ország szántóföldjeinek kétharmadán már most is a nádudvari cég a finanszírozó.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!