hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vona törököt fogott
A Jobbik táborát megosztja az elnöki turné

2013. 11. 07.
Több török egyetemen is előadást tartott Vona Gábor az elmúlt napokban. Az ankarai turnén a jobbikos pártvezető a magyar és a török nép örök barátságáról beszélt, melyet véleménye szerint sem vallási különbözőségek, sem korábbi történelmi szembenállások nem írnak felül. Internetes hozzászólások fényében a párt hazai szimpatizánsait ugyanakkor komolyan megosztja az ügy: többen túlzásba vitt iszlámbarátsággal vádolják Vonát.

Beleillik a Jobbik által képviselt külpolitikai elképzelésekbe az, hogy Vona Gábor az elmúlt napokban több török egyetemet is meglátogatott, ahol a két nép barátságának jövőjéről tartott előadást – beszámolók szerint nem is csekély érdeklődés mellett. A szélsőjobboldali politikus turnéjáról a helyi sajtó, köztük a legnagyobb napilapok egyike is beszámolt. „Mi azt gondoljuk, hogy Európa hasznára válik a Törökországhoz való közeledés. Nem fogadjuk el a más pártok török- és iszlámellenességét” – idézte a pártvezér előadását az egyik újság.

A négy helyszínt is érintő látogatássorozat kiemelt céljaként a jobbikos politikus a két ország politikai szövetségének megalapozását jelölte meg. Vona előadásaiban a muzulmán ország gazdaságát és kultúráját is dicsérte. Sőt azt is kifejezte: akár pártja természetes szövetségeseivel is hajlandó szembefordulni. Hangsúlyozta: minden iszlám- és törökgyűlölő nyugat-európai csak tanulhat a törököktől, például családszeretetet, tradíciótiszteletet és nemzettudatot. Egyes információk szerint a nyugati szélsőjobboldallal is szembehelyezkedő álláspont mögött egy nemrégiben napvilágra került jelentés állhat, melyből kiderül: a soron következő EP- választásokat követően több uniós radikális párt is közös frakcióba készül tömörülni – a Jobbik nélkül.

Az is igaz viszont, hogy a párt török- és iszlámbarát nézetrendszere távolról sem újkeletű. A két kontinensen elterülő ország radikális rétegei a beszámolók szerint tavaly év elején kezdtek tömegével felfigyelni a Jobbikra, miután számos nemzetközi orgánum, köztük a BBC török nyelvű honlapja is hírt adott arról, hogy Vona egy beszéde végén „Attila unokáinak” nevezte a magyarokat, egyúttal pedig szót emelt a törökökkel és oroszokkal való szövetség szorosabbra vonása mellett. Akkor néhány nap alatt tucatnyi török nyelvű komment érkezett a jobbikos pártvezető Face­book oldalára: „Támogatunk és mindig támogatni fogunk téged” – üzente egyikük Isztambulból, vagy ahogy ő fogalmazott: „Turán szívéből”. (Ez utóbbi megjegyzésnek komoly ideológiai felhangjai vannak: a Jobbik a magyarokat „turáni”, vagyis közép-ázsiai származású népnek tartja).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!