hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bicskával eszem a hálál kolbászt
– mondja az iszlám hitre tért egri Hosszú Ferenc

2013. 11. 14.
Hosszú Ferenc – muszlim nevén Ali Hasszán – annak idején az egri Dobó István Gimnázium csere­diákjaként került ki egy évre Malajziába. Végül tíz évig maradt, és közben fel­vette a muzulmán hitet. Jelenleg az egri Eszterházy Károly Főiskola Nemzetközi Tanul­mányok szakán oktat Ázsia tudományokat. Életútja nem egyedi jelenség hazánkban, ám a magyar hagyományokat figyelembe véve, sokaknak meglehetősen idegenül hat.

Milyen volt az első találkozásod az ázsiai, illetve az iszlám kultúrával?

– Korábban is volt fogalmam az ázsiai kultúráról, hiszen előtte is fogadtunk japán és kínai cserediákokat. Az ázsiai és az iszlám kultúrával így együtt viszont Malajziában találkoztam először. Több helyen jártam már előtte is a világban, több nyelven beszéltem, és úgy gondoltam, nem lesz nagy gond az idegen környezet, de ez mégsem volt ugyanaz. Ahova kerültem, ott csak malájul beszéltek. A kisgyerek szintjéről kellett magamat felépítenem, teljesen a nulláról. Legnehezebben mégis a magas páratartalmú trópusi klímát szoktam meg.

Hogyan találkoztál a vallással?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!