hetilap

Hetek hetilap vásárlás
125 éves a sárga keret

2013. 11. 14.
Hogyan változnak a gleccserek? Hogy néz ki a felhők fölé épült ősi város, Machu Picchu? Ki az a rejtélyes afgán lány? Léteztek-e valaha óriáslábúak? Miről mesél a Titanic az Atlanti-óceán mélyén? Még hosszan sorolhatnánk a kérdéseket, amelyeket a National Geographic Társaság immár 125 éve igyekszik számunkra megválaszolni.

A tudományos ismeretterjesztő társaság kezdetektől fontosnak tartotta, hogy felfedezéseiket publikálják, így 1888. október 17-én – az alapítást követő néhány hónapon belül – megszületett a folyóirat első száma, amelyet még a tudós közönségnek szántak. Az egyszerű, barna borítású kiadvány egyetlen témával, a hóviharral foglalkozott, és mindössze kétszáz példányban jelent meg.

Egy jó évtized múlva fontos változás történt, amely a lap további sorsát alapjaiban határozta meg. A folyóirat új szerkesztője a hétköznapi embereket is szerette volna megnyerni olvasóinak, ezért egy könnyedebb, jobban élvezhető,  stílust várt el a cikkek készítőitől. Ezt az irányvonalat a mai napig megőrizte a kiadvány, éppen ezt jelképezi a lap jellegzetes „sárga keret” szimbóluma, ami nem más, mint a külvilágra nyitott ablak, érdeklődő tekintet.

Gilbert Hovey Grosvenor, a folyóirat új szerkesztője, akit Alexander Graham Bell, a telefon feltalálójának és egyben a társaság akkori elnökének javaslatára neveztek ki, 1903-tól fél évszázadon keresztül töltötte be posztját. Neki köszönhetően fotókkal kezdték illusztrálni a magazint. Az első ilyen szám 1905-ben jelent meg, Tibetet mutatta be tizenegy egész oldalas képsorozatban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!