hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Választási show Ramallahban
Illegitim elnök kontra börtönlakó rivális

2013. 11. 07.
Elnököt választottak Palesztinában. Hogyan sikerült ez, amikor az első és egyben az eddigi utolsó szavazás 2005-ben volt? Nos, a nyugati reality show-k divatja elérte Ciszjordániát is, ahol előbb az Arab Idol sorozat döntött nézettségi rekordokat, majd Az elnök címmel egy népszerű politikai vetélkedőt is megrendeztek. Az érdeklődés azt jelzi, hogy a palesztin választók a szavazófülkében is szívesen kifejeznék véleményüket - ha erre lehetőséget kapnának.

Az elnökválasztási show döntőjébe jutott jelölteknek személyre szabott feladatokat kellett megoldaniuk: a kortesbeszéd mellett tesztelték a diplomáciai és protokollérzéküket (hogyan viselkednek egy magas rangú külföldi vendég részére rendezett ünnepélyes fogadáson, és miként vonulnak el egy díszsorfal előtt). Kifejezetten a közel-keleti realitásokhoz kötődött a próba, amikor egy megrendezett (ámde a tesztalanyok számára váratlan) merényletkísérletben kellett bemutatniuk lélekjelenlétüket.

A mintegy 800 jelentkezőből végül Husszein al-Deik 31 éves ramallahi mérnök került ki győztesen, aki rögtönzött győzelmi beszédében a „teljes Palesztina felszabadítását” ígérte az őt ünneplő közönségnek. A zsűriben ismert, valódi politikusok is helyet kaptak, köztük Hanan Asravi képviselőnő, a PFSZ nem hivatalos CNN-szóvivője.

A választási reality show sem feledtette azonban azt, hogy a realitás abszurdabb, mint a megrendezett vetélkedő. Az oslói megállapodás keretében Izrael által átadott gázai és ciszjordániai területeken ugyanis 2005 januárjában tartottak utoljára elnökválasztást, amelyet Mahmúd Abbász nyert meg, a Fatah színeiben. Jasszer Arafat utódjának a mandátuma eredetileg 2009 januárjáig szólt, amit Abbász elnöki rendelettel egy évre meghosszabbított saját magának.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!