hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Horthy és a reformátusok
Az államtitkár szerint a kormányzó inkább zsidómentő volt

2013. 11. 07.
Miközben a közvélemény jó része Horthy Miklóst mint Hitler szövetségesét és a holokausztért is felelős vezetőt is elítéli, a Horthynak mellszobrot állító református lelkészt saját egyháza csupán az esemény politikai jellege miatt vonta kérdőre. Az ügy kapcsán több kormánypárti politikus is kimutatta a foga fehérét.

„Szégyelljék magukat! Elvették a vallásomat! Én is református vagyok!” – kiabálta egy középkorú nő a Szabadság téren vasárnap délelőtt a tüntető tömegből, amely azért gyűlt össze, hogy kifejezze felháborodását a Hazatérés templomában zajló eseményekkel szemben: az ifjabb Hegedűs Lóránt vezette református templomban leleplezték Horthy Miklós mellszobrát. Bár a szobor gipsz változata már évek óta bent állt a templomban, az első bécsi döntés 75. évfordulójára hivatkozva most ismét felavatták, immár bronzból. A másik különbség az, hogy vasárnap kihozták a templom lépcsője elé, ahol funkcionálisan köztérivé vált az alkotás: bár jogi értelemben a templomban áll, a Szabadság térről bárki megtekintheti úgy is, hogy nem lép egyházi területre. A templomban és előtte körülbelül négyszáz Horthy-szimpatizáns református próbált ünnepelni, a velük átellenben tüntető ezres tömeg azonban árnyékot vetett az eseményre. Ifjabb Hegedűs felesége, a jobbikos képviselő Hegedűs Lórántné dél körül előjött a templomból, és megpróbálta rábírni a két eseményt elválasztó rendőröket, hogy oszlassák fel a tüntetőket.

A tiltakozók 10 pontja

1. A Horthy-rendszer a legalapvetőbb nemzeti érdekeket sértette. Politikája hatalmas veszteségeket okozott emberéletben éppúgy, mint a nemzeti vagyon vonatkozásában.
2. Horthy Miklós irányításával zajlott Magyarországon 1919-től a polgári állam alapértékeinek a fölszámolása, a jogállamiságnak, a polgári szabadságjogoknak a durva korlátozása.
3. Az 1919-től több mint egy éven át folytatott fehérterror során a magyar politikai életben meghonosította az ököljog alkalmazását. Terrorkülönítményei százakat öltek meg, ezreket kínoztak meg és tartottak fogva internálótáborokban mindenféle bírói eljárás és ítélet nélkül.
4. Döntő része volt abban, hogy Magyarország alapvető érdekei ellenében a náci Németország és a fasiszta Olasz­-ország mellett kötelezte el az országot.
5. Teljes politikai rövidlátással hagyta, hogy Magyarország 1941-ben hadat üzenjen többek között az Amerikai Egyesült Államoknak.
6. Mint a magyar haderő legfőbb irányítójának, „a legfőbb hadúrnak” a nevéhez fűződik több mint százezer magyar katona értelmetlen pusztulása a Don-kanyarban.
7. Az 1920-ban hozott Numerus clausus törvénnyel az újkori magyar történelemben először emelték állami szintre az antiszemitizmust, megelőzve ebben a náci Németországot és a fasiszta Olaszországot.
8. A jóváhagyásával 1938-tól meghozott zsidótörvényekkel honfitársaink százezreit fosztották meg előbb alapvető jogaiktól, majd vagyonuktól, végül a haláltáborokban életüktől is.
9. Horthy 1944-ben náci nyomásra hajlandó volt kormányfőnek kinevezni a fasiszta Szálasi Ferencet.
10. A kormányzó az országot ezeréves történetének legnagyobb katasztrófájába vezette bele a második világháború során, a teljes háborús vereségbe és hatal­mas pusztulásba.

Hegedűsné arra hivatkozott, hogy a templomban tartózkodók meglehetősen feszültek a kint zajló demonstráció miatt, és félő, hogy amikor kijönnek, a két tömeg között kontrollálhatatlan folyamat indul meg. A rendőrség azonban nem oszlatta fel a tömeget, mivel nem volt rá jogalap. A tüntetők – akiknek jelentős része a Hit Gyülekezetéből érkezett – hangosan, de békésen és törvényesen fejezték ki felháborodásukat ifjabb Hegedűsék és a Jobbik újabb provokációja miatt. Merthogy pártrendezvény is volt a vasárnapi: a lelkész mellett a képviselőket származási alapon listázni kívánó Gyöngyösi Márton jobbikos politikus szónokolt, miközben a templomban jelen volt a pártból Novák Előd, Hegedűsné és Szilágyi György képviselők is. (Kérdés, hogy a Hitler utolsó csatlósát ünneplő Jobbik hogyan illeszti be a vasárnapi botrányt a párt új imidzsébe, a színes ruhákban kutyát sétáltató, focizó fiatalokkal modernitást sugárzó képbe.)  

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!