hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Uniós felvilágosító program: abortusz és önkielégítés
Elsötétítés

2013. 11. 07.
Nemmel szavazott az Európai Parlament plenáris ülése az abortusz általános joggá tételét célzó Estrela-jelentésre. A dokumentum, amely a nők szexuális és reproduktív egészségét és jogait tekinti át az Európai Unióban, feminista és melegpárti programjával kiverte a biztosítékot a konzervatív képviselők körében, akik a vitára szánt ötperces limit ellenére végül sikerrel akadályozták meg annak elfogadását. A portugál szocialista képviselő, Edite Estrela által jegyzett határozati javaslat ellenőrzés alá vonná az egészségügyi dolgozók abortusszal kapcsolatos lelkiismereti szabadságának gyakorlását, és a gyermekek korai szexualizálását eredményező felvilágosító programot vezetne be minden iskolás számára.

A Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság által készített jelentés, melynek megírásában a közismerten abortuszpárti International Planned Parenthood Federation brüszszeli szervezete is közreműködött, a nők egészségével kapcsolatos problémákra tért ki, az EU tagországaiban és általában. Minden probléma eredőjeként azonban az abortuszhoz való jog korlátozását nevezi meg – annak ellenére, hogy a kérdés valójában nem esik az Európai Unió kompetenciájába, és maguk a tagországok sincsenek azonos állásponton ebben a kérdésben.

A jelentés készítői ennek ellenére európai segélyekkel mozdítanák előre az abortusz elérhetővé tételét az unió teljes területén, különösen a szegényebb országokban. Ezzel szemben az EU jogalkotói az emberi életet a fogantatástól számítják, és ezt támogatja az a közel 1,3 millió európai polgár is, akik 2013-ban aláírták az embrió jogainak elismerését célzó Európai Polgári Kezdeményezést, és az emberi embriók elpusztításának közfinanszírozása ellen léptek fel.

Az Estrela-jelentés az EU kompetenciáját messze meghaladó döntést igyekezett kicsikarni, annak ellenére, hogy az Európai Unió többször is elismerte: „Az abortusz etikai, szociális és kulturális szempontjait megvizsgálva nyilvánvaló, hogy a tagállamok feladata az ezzel kapcsolatos saját politikájuk és a jogi keretek kidolgozása. A Tanács ebben a kérdésben nem kíván beleszólni a nem­zeti egészségügyi politikába” (ezt John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos nyilatkozta az Európai Bizottság részéről 2012 áprilisában).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!