hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lady Gaga és a hadititkok
Vesztegetési botrány az amerikai haditengerészetnél

2013. 11. 07.
Az állami pénzeket sokféleképpen lehet meglovasítani. Van, ahol elég magas rangú kormánypárti politikusokkal jóban lenni, máshol állami beruházásokon, építkezéseken lehet a milliárdokat kitalicskázni. Az Egyesült Államokban most éppen a haditengerészet magas rangú tisztje keveredett korrupciós botrányba, több millió dolláros kárt okozva a költségvetésnek, melynek hasznát egy maláj üzletember fölözte le.

Az amerikai haditengerészetnek több millió dollárjába került Michael Misiewicz fregattkapitány barátsága Leonard Glenn Francis üzletemberrel, aki a Glenn Defense Marine Asia Ltd. tulajdonosaként kikötői szolgáltatásokat, élelmiszert és üzemanyagot számlázott a piacinál jóval magasabb áron a haditengerészetnek. Az anyagi hasznon túl nagy valószínűséggel katonai titkokat tartalmazó információkhoz is juthatott – cserébe luxusutazásokkal, prostituáltak szolgáltatásaival és Lady Gaga koncertjegyekkel fizetett a tengerésztiszteknek.

Michael (Vannak Khem) Misiewiczet, aki a Mustin romboló kapitánya volt, még szeptemberben letartóztatták. Ügyében a héten kezdődnek meg a bírósági meghallgatások. A kapitányon kívül őrizetbe vették a Kövér Leonard néven ismert maláj üzletembert, valamint cégének ügyvezetőjét, továbbá John Beliveaut, aki a haditengerészet egyik

ve­zető ellenőre volt, és a nyomozás során rendszeresen informálta az érintettet az ügy állásáról. A Haditengerészeti Bűnügyi Nyomozó Hivatal (NCIS) felügyeletén dolgozó ügynök, aki Szingapúrban állomásozott, rendszeresen érzékeny információkkal látta el Leonard G. Francist, többek között az inkriminált szerződésekkel kapcsolatos nyomozásról, amiért cserébe az üzletember thaiföldi utat és prostituáltat fizetett a számára. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!