hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2014. 09. 05. (XVIII/36) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tanúvédelmi program náciknak

Mégsem emelnek vádat azok ellen a volt auschwitzi őrök ellen, akiket februárban tartóztattak le Németországban egy nagyszabású, háborús bűnösök felkutatására irányuló kampány ered­ménye­­ként. A Der Spiegel című német hetilap összeállításának tanúsága szerint a német jogrend mindent elkövetett annak érdekében, hogy a mai napig a tettesek mindössze 0,48 százaléka kapott – az esetek többségében túl enyhe – büntetést. A kommunista „tanúvédelmi programban” az  ítélettől való megmenekülés ára sok esetben a kommunista titkosszolgálattal, a Stasival való szoros együttműködés volt.

Pokol Rotherhamben

Mértéktartó becslések szerint is mintegy 1400 gyermek vált szexuális erőszak áldozatává az angliai Rotherhamben 1997 és 2013 között – derül ki egy augusztus végén napvilágot látott szociológiai tanulmányból. Az elkövetők döntő többsége, akik a 11-12 éves kislányokat szexrabszolgaként tartották fogva, ázsiai, főként pakisztáni bevándorló volt. Bár az áldozatok több mint harmada szerepelt a gyermekvédelmi szervek nyilvántartásában, a hivatal munkatársai attól való félelmükben, hogy rasszistának bélyegzik őket, szőnyeg alá söpörték az ügyeket.

Névtelen sírok, azonosítatlan katonák

Szerda reggel kaptam az sms-t, hogy megtalálták Andrej Sztyenyin holttestét. Az Ukrajnában dolgozó orosz újságírót augusztus 5-e óta nem találták, és a baljós sejtelmek ellenére reménykedtem abban, hogy az ukrán titkosszolgálat fogságában van. Mint kiderült, a fotóriporter holttestét egy kiégett autóroncsban találták meg Donyeck közelében. A hírt barátja, Jurij Matszarszkij is megerősítette. Andrejnek nem ez volt az első veszélyes küldetése: járt már Szíriában és Egyiptomban is. Egészségben visszatért a Majdanról, de Donyeckben sajnos életét vesztette. A Majdanon zajló eseményekről még januárban lapunknak is nyilatkozott.

Nyugat-Európa is terrorcsapásoktól tart

Kivégezte a második amerikai túszt az Iszlám Állam: Steven Sotloff újságíró tavaly tűnt el Szíriában. Eközben egyre nagyobb az aggodalom amiatt, hogy újabb szeptember 11-ei terrorcselekményekre ébredhet a világ. A szaúdi király arra figyelmeztetett, hogy Európát akár egy hónapon belül támadás érheti. A brit kormány új intézkedéseket jelentett be a visszatérő dzsihádisták kiszűrésére. Az Egyesült Államokban ugyanakkor egyre hangosabb az Obamát bírálók tábora, miután az elnök nyilvánosan is kijelentette: nincs még stratégiájuk az Iszlám Állammal szemben.

Belföld

Falus felügyeletet kapott

Elég lelombozó a hangulat a baloldali pártokban, de nemcsak Falus Ferenc főpolgármester-jelölt vödrös videója és félreérthetőre sikerült nyilatkozatai miatt.  A három baloldali párt úgynevezett koordinált indulása miatt most úgy tűnik, hogy mindenki egy kicsit úgy helyezkedik, hogy amennyiben fiaskó lesz az őszi választásokon, akkor a felelősség a másik párt vezetőire „fröccsenjen”.

Vér, kegyetlenség és a magyar közélet

A KDNP nem akar még az önkormányzati választásokon sem a Fidesztől külön indulni, mert bevált az együttműködés receptje. A helyi szinten olykor előforduló nézetkülönbségek pedig elenyészőek – nyilatkozta a Heteknek Rétvári Bence, a KDNP alelnöke, aki egyben az EMMI parlamenti államtitkára is. A politikussal arról is beszélgettünk, hogy miért posztolt megrázó képsorokat.

Hideg napok várnak a bankokra

Minden napra jut egy „bankper”, amelyek kapcsán a pénzügyi, a politikai és a jogászi világban is az az általános vélekedés, hogy a bankok ezeket a pereket többségében elvesztik majd. Az esélyek – pontosabban esélytelenség – ellenére a pénzintézetek a perek indítása mellett döntöttek, amivel az lehet a céljuk, hogy ezek az ügyek az Európai Unió Bírósága elé kerüljenek, amire csak akkor kerülhet sor, ha az összes magyar jogorvoslati lehetőséget kimerítették.

Botrányos gólyatáborok

Úgy tűnik, az egyetemi gólyatáborokban zajló események csak különböző tragédiák után érik el a társadalom ingerküszöbét – mint most a fonyódi gólyatáborban történt nemi erőszak kapcsán. A bűncselekmény nélkül lezajló, „csak” féktelen ivással és kicsapongással jellemezhető táborok nemigen zavarják a többséget, pedig a jövő elitjének lezülléséről is szó van.

Totálba nyomják a szórakoztatást

A héten tréfás üzemmódra váltott két befolyásos jobboldali politikus, Tarlós István és Lázár János. A helyzet szépsége, hogy egymást froclizzák. A szóváltás azzal kezdődött, hogy a főpolgármester a Facebook-on megjegyezte, hogy nem mond le a budapesti nagyberuházásokról, sem a Margitsziget, sem az állatkert, sem a Lánchíd fejlesztéséről, amelyeket a hírek szerint Lázár János kancelláriaminiszter le akar állíttatni.

Hit és értékek

A tengerparton vadászott kisfiúkra a nuncius

Santo Domingo tengerparti sétányán a cipőtisztító fiúk naponta jó, ha másfél dollárt keresnek. Nem csoda, hogy hamar híre ment annak, amikor 2009 őszén egy idősödő, baseballsapkás és melegítőbe öltözött úr tűnt fel a sétaúton, aki délutáni sétáin 10 dollárt ígért egyik-másik fiúnak, ha kicsit úszkál az óceánban, miközben ő a parton üldögél. A férfi, akit a sétányon – toszkán akcentussal kevert spanyol beszéde miatt - úgy ismertek, mint „az Olasz”, mindössze azt kérte, hogy a 10-11 éves gyerekek ruhátlanul vessék magukat a habok közé. „Az Olasz” hamarosan 25, majd 50, sőt 100 dollárt ígért, igaz, az elvárásai is mind magasabbak lettek. Egy nap aztán nem jött többé. A gyerekek csak a rendőröktől tudták meg, hogy hallgatag ismerősük a dominikai diplomáciai kar rangidős doyenje, Jozef Wesolowski érsek, apostoli nuncius volt. A lengyel főpap azonban ekkorra már túl volt hetedhét határon, és a Vatikán biztonságából figyelhette az ellene indított nyomozást.

HÁTTÉR

Kissinger: Súlyosabb háborúk jöhetnek

Válságba jutott a nemzetállamok erőegyensúlyára épülő világrend, és az Egyesült Államok sem vállalja már a vezető szerepet a nemzetközi stabilitás fenntartásában, ezért olyan globális válság fenyeget, amelyben etnikumok, sőt régiók folyamatos háborúira kell felkészülni - figyelmeztet szeptember 9-én megjelenő új könyvében Henry Kissinger. A 91 éves amerikai professzor, volt külügyminiszter és nemzetbiztonsági tanácsadó a Világrend: Gondolatok a nemzetek természetéről és a történelem menetéről (World Order: Reflections on the Character of Nations and the Course of History) című művében azt állítja, olyan korszakváltásban élünk, amelyben nem érvényesek az eddigi megoldások, azonban ha nem sikerül új rendet kialakítani, „hatalmas térségek süllyedhetnek anarchiába és nyílhatnak meg a szélsőségek különböző formái előtt, amelyek más régiókra is átterjedhetnek”.

Európai ésszel felfoghatatlan, mi történik jelenleg Irakban

Európai ésszel teljes egészében felfoghatatlan, hogy mi történik jelenleg Irakban. Az ország hivatalos hadserege már a múlté, megsemmisült az Iszlám Állam offenzívájában, melyet egészen Bagdad belvárosáig nem sikerült megállítani. A kalifátus Moszulig húzódó területén minden pénteken nyilvános kivégzések zajlanak, intézményesített rabszolga-kereskedelem és az iszlám történetében is ismeretlen szintű kegyetlenség. A Hetek tudósítója a helyszínről jelentkezik.

Keserédes hecckampány

Az orosz gazdasági bojkott igen érzékenyen érinti a balti államok mellett Lengyelországot is. A lengyelek mint a világ legnagyobb alma­exportőrei most figyelem­felkeltő médiakampányba kezdtek „Putyin ellen” a Facebookon és a YouTube-on keresztül.

Az ország fele nélkülöz

A rendszerváltás óta nem látott magasságokba hágott a szegénységi ráta Magyarországon: a népesség 17 százaléka, mintegy másfél millió ember él a szegénységi küszöb alatt. Ha ez még nem lenne elég, magyar emberek további milliói élnek együtt a nélkülözés valamilyen formájával, például nem képesek váratlan kiadások fedezésére, nincs megfelelő fűtés az otthonukban, vagy képtelenek tartozásaik törlesztésére. Egy 2012-ben végzett felmérés szerint a lakosság 26 százaléka hónapról hónapra küszködik anyagi problémákkal.

Romparadicsom

Szombat, este fél tíz. Király utca, Gozsdu udvar, Kazinczy, Akácfa. Végigjárom cik-cakkban egy kis terepszemle kedvéért, hogy lássam az összképet. Évről évre szaporodnak ugyanis az egyre extrémebb nevű retrobárok, filmklubokkal, koncertekkel, élő zenével, intellektuális fröccsökkel kacérkodó rom- és art kocsmák, egyre többször halad át az utcán üvöltő fiatalokkal egy-egy sörbicikli.

Nyilasok: a nemzet alibije

Az első világháború és következményei addig elképzelhetetlen új irányba terelték Magyarország történetét. A Monarchia és a Magyar Királyság felbomlott, a korábbi parlamenti pártok, melyek a dualizmushoz fűződő viszonyuk alapján szerveződtek (dualizmuspárti – függetlenségi), egyszeriben elvesztették létalapjukat. A hatalmat a korábban parlamenten kívüli mozgalmak, a polgári demokraták és a munkás-pártok vették a kezükbe. Ezek radikális változást hoztak.

Távol a rakétáktól

A Gázai övezet közelében szó sem lehet nyugodt pihenésről. Izrael polgári lakosainak mindössze 15 másodpercük van arra, hogy biztonságos óvóhelyet találjanak a szomszédból indított Hamasz-rakéták elől. „Rakétamentes vakáció” címszóval fogant idén is a kezdeményezés, hogy a térség leginkább sújtotta területeiről nyolcvan diák és tanár talál-jon egyhetes nyugalmat hazánkban. A kétszer negyvenfős csoport lapzártánkkor még Magyarországon tartózkodik, koordinálásukat a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapít-vány (Mazsök) vállalta. A szolidaritási akció finanszírozása szervezetek és magánemberek adományaiból történt.

KÁVÉSZÜNET

Szelek szárnyán

Kréta Görögország legnagyobb szigete, a világ minden tájáról vonzza a turistákat. Heraklioni repülőterére 20 percenként szállnak le a repülőgépek a nyári hóna­pokban. Afrika közelsége, a szigeten végighúzódó hegyláncok (a legmagasabb 2452 m) és az európai kontinens felől jövő hidegebb levegő különleges, szeles időjárást eredményez. A felhők jelenléte állandó, de csak kivételes alkalom, ha esik is eső belőle. A szél viszont naponként változtatja az irányát. Mintha az afrikai forró levegővel dacolnának a krétai hegyek. A déli (Kréta alatti) részeken érdekes természeti látványosság, amikor a környező hegyek ormáról lefolyik a felhőzet, hogy utána eltűnjön a tenger felszínén.

Digitális detoxikáló

1994-ben jelent meg az első okostelefon,  az IBM Simon a piacon (képünkön). Igaz, lényegesen kevesebb funkciót biztosított, mint a napjainkban kapható eszközök, mégis technológiai szempontból úttörőnek számított a hagyományos mobil­készülékekhez képest, hiszen telefonálás mellett e-maileket olvasni és faxolni is lehetett vele. Azóta eltelt húsz év, és jelentősen megváltozott a hétköznapi élet  az internetezésre is alkalmas mobiltelefonok elterjedésével.

Edd magad egészségesre!

A Nielsen piackutató adatai szerint mintegy 2,2 milliárd forintot ért el, és hat százalékkal nőtt a vény nélkül kapható fogyasztó-szerek kiskereskedelmi forgalma a tavalyi évben, ami jól mutatja, hogy a fogyókúra már nem csak a nők körében népszerű, hanem nemre és korra való tekintet nélkül egyre többeket foglalkoztat. Miközben a többség az éhezés különböző módozatai és a mérték-telenség szélsőségei között vergődik, a kívánt ideális testsúly egyszerű és könnyen elsajátítható módszerekkel is megvalósít-ható, ami ráadásul egészségesebbé is tesz. Interjú egy fogyókúrás tanácsadóval, aki szerint fogyni evés által is lehet, sőt még egészségesebb is.

Lelkiismeret-furdalás a 8 Oscar miatt

Öt nappal 91. születésnapja előtt hunyt el Sir Richard Samuel Attenborough Oscar-díjas brit színész és rendező, a híres természettudós, Sir David Atten­borough bátyja. Testvérével együtt a brit televízió és mozi legnevesebb személyiségei közé tartozott. A színész-rendező, akinek pályája hat évtizedet ölel fel, egész életében meg volt győződve arról, hogy a filmeknek túl kell mutatniuk a puszta szórakoztatáson, ám azt sosem felejtette el, hogy mindenekelőtt szórakoztatniuk kell. Szenvedélyesen hitt a társadalmi egyenlőségben, és kitartóan küzdött az apartheid politikai rendszerek térnyerése ellen.

Állami vállalatok alkonya

Kína már évtizedek óta küzd azzal a több mint 150 ezer állami irányítás alatt álló vállalattal, amelyek sehogy sem tudják felvenni a versenyt piacvezérelt társaikkal. Talán idén elindulhat néhány valós reform – véli a The Economist írása.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!