hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lelkiismeret-furdalás a 8 Oscar miatt
Elment a brit filmvilág egyik meghatározó alakja

2014. 09. 16.
Öt nappal 91. születésnapja előtt hunyt el Sir Richard Samuel Attenborough Oscar-díjas brit színész és rendező, a híres természettudós, Sir David Atten­borough bátyja. Testvérével együtt a brit televízió és mozi legnevesebb személyiségei közé tartozott. A színész-rendező, akinek pályája hat évtizedet ölel fel, egész életében meg volt győződve arról, hogy a filmeknek túl kell mutatniuk a puszta szórakoztatáson, ám azt sosem felejtette el, hogy mindenekelőtt szórakoztatniuk kell. Szenvedélyesen hitt a társadalmi egyenlőségben, és kitartóan küzdött az apartheid politikai rendszerek térnyerése ellen.

Richard Attenborough 1923. augusztus 29-én Cambridge-ben első gyermekként látta meg a napvilágot. Az Attenborough család erős szociális érzékenysége mindhárom fiúgyermek közösség és társadalom iránti érzékenységében viszatükröződött. Szüleik munkáspárti aktivisták voltak; a nagybetűs „Jó” iránti elkötelezettségük abban is megnyilvánult, hogy a második világháború kirobbanásakor két menekült zsidó kislányt örökbe fogadtak. Irene és Helga Kindertrans­porttal érkezett Londonba. Attenborough így emlékezett vissza: „Apánk összehívott minket, és azt mondta: Úgy gondoljuk, kötelességünk örökbe fogadni őket, de szükségünk van a támogatásotokra… Azonnal beleegyeztünk.” Így lett ötfős családjuk egyik napról a másikra két fővel gazdagabb.

 

Szakmai élet

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!