hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szelek szárnyán
Utószezonban is vár Kréta szigete

2014. 09. 16.
Kréta Görögország legnagyobb szigete, a világ minden tájáról vonzza a turistákat. Heraklioni repülőterére 20 percenként szállnak le a repülőgépek a nyári hóna­pokban. Afrika közelsége, a szigeten végighúzódó hegyláncok (a legmagasabb 2452 m) és az európai kontinens felől jövő hidegebb levegő különleges, szeles időjárást eredményez. A felhők jelenléte állandó, de csak kivételes alkalom, ha esik is eső belőle. A szél viszont naponként változtatja az irányát. Mintha az afrikai forró levegővel dacolnának a krétai hegyek. A déli (Kréta alatti) részeken érdekes természeti látványosság, amikor a környező hegyek ormáról lefolyik a felhőzet, hogy utána eltűnjön a tenger felszínén.

Kréta nagy szigetnek számít. Bebarangolását megtehetjük kölcsönzött autóval, vagy busszal is. A kölcsönzés ára 40–50 euró/nap, de számolni kell a 200–300 euró közötti letéttel, amit, ha épségben marad az autó, visszautalnak a számlánkra. Autóbérlőknek jó hír, hogy rendőrök nincsenek az utakon – „No problem police”, ahogyan ezt a helyiek mondják. Arra viszont vigyázni kell, hogy az autósok előtt nem szent a záróvonal: előznek bárhol és bármikor. A buszozás olcsó és csillagtúrázásra kiváló, de a buszt le kell inteni, ha azt szeretnénk, hogy meg is álljon.

A szigetnek két oldala van: egy északi és egy melegebb déli rész, Afrikához közelebb. A sziget keleti részének csücske Sideros (Salmoné) – a Bibliában Pál apostol harmadik útja kapcsán is megemlített helyszín.

Szállásválasztásnál mindenképpen vegyük figyelembe, hogy mit is szeretnénk csinálni. Ha pihenés a célunk, akkor érdemes elkerülni a nagyobb, népszerű helyeket. Ilyenek az északi részen, Heraklion alatt található szállodasorok, de a déli részen is vannak nagyobb városok.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!