hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Keserédes hecckampány
Egyél almát, hogy bosszantsd Putyint!

2014. 09. 16.
Az orosz gazdasági bojkott igen érzékenyen érinti a balti államok mellett Lengyelországot is. A lengyelek mint a világ legnagyobb alma­exportőrei most figyelem­felkeltő médiakampányba kezdtek „Putyin ellen” a Facebookon és a YouTube-on keresztül.

Mint ismeretes, az elmúlt hónapokban az USA és az Európai Unió gazdasági szankciókat vezetett be az orosz állami tulajdonban levő bankok és olajtársaságok ellen az ukrán konfliktus ismételt fellángolása okán. Oroszország pedig „megtorlásul” egyéves importtilalmat hirdetett több európai ország agrárexportja ellen. (Mindenkinek rossz. Hetek, 2014. augusztus 15.) Tallintól Varsóig heves indulatokat váltott ki Moszkva legújabb kereskedelmi akciója. Dalia Grybauskaitė, Litvánia elnöke éles kritikával illette Putyint egy nappal az után, hogy életbe lépett az orosz bojkott. „Oroszország teljesen megbízhatatlan és kiszámíthatatlan üzleti partner” – mondta Grybauskaitė. Észtországban, Litvániában, Lettországban és Lengyelországban az élelmiszer-termelők és a politikusok ugyan számítottak a szankcióra, de a korai bejelentés még őket is felkészületlenül érte.

Lengyelország, az egyik érintett, amely nem mellékesen a világ legnagyobb almaexportőre, emiatt előreláthatólag jelentős almatöbbletet fog felhalmozni az év végére. A múlt évben 677 ezer tonna, azaz több mint 245 millió euró értékű almát exportált Oroszországba, ami a teljes lengyel kivitel 56 százalékát tette ki. Idén augusztus 1-jén, az orosz tilalom életbe lépésével azonban gyakorlatilag megszűnt ez az exporthányad. A lengyel mezőgazdasági minisztérium becslése szerint a tilalom csaknem 500 millió eurós veszteséget jelent a lengyel gazdák számára.

Bár a három balti állam teljes exportjából csak kisebb szeletet képvisel az Oroszországnak szállított élelmiszer-mennyiség, a helyi tejtermelők ugyanakkor hatalmas veszteséget kénytelenek elkönyvelni. Négy nappal a tilalom bevezetése után például Litvánia második legnagyobb tejtermékgyártója, a Pieno Zvaigdzes bejelentette, hogy a vis major helyzetre való tekintettel felmondja a lettországi tejtermelő üzemekkel kötött szerződését. Evaldas Gustas, Litvánia gazdasági minisztere szerint a tilalom gazdasági hatása nem lesz széles körű, ugyanakkor ha sokáig érvényben marad, az a teljes litván GDP-növekedést 0,2 százalékponttal vetheti vissza.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!